Ayasofya'da ilk cuma

Ayasofya'da ilk cuma
Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk cuma namazı bugün kılındı.

Ayasofya, bugün (24 Temmuz 2020) kılınan cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra yeniden cami statüsünde ibadete açıldı. Namaza çok sayıda siyasi, gazeteci, sanatçı katıldı. Namaz öncesi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kur’an okudu.

Öğle ezanı, dört müezzin tarafından okundu. İlk namazı ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, cuma hutbesini okumaya elinde kılıçla çıktı. Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet’in başlattığı geleneğe göre, kılıçla fethedilen yerlerde hutbeler kılıçla okunurdu.

kilic-hutbe.jpg

Ayasofya’nın etrafında salgın sürecinde endişe yaratan görüntüler oluştu. Bir grup vatandaş geceden itibaren Ayasofya’nın etrafında bulunurken, bir grup vatandaş ise sabah saatlerinden itibaren camiye akın etti. Çok sayıda oluşturulan polis noktaları ve bariyerleri Ayasofya’ya gitmek isteyen kalabalığa engel olamadı ve kalabalık koşarak Ayasofya’ya girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cuma namazını Ankara’da Hacı Bayram Camii’nde kıldı. CHP’nin 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise içeriye girmedi ve vatandaşların arasında saf tuttu. Ayasofya'daki ilk namaza Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı. Feyzioğlu, AKP'li Haluk İpek'le poz vererek fotoğraf çekti. 

Etiketler :