Avukatın etek boyuna karışan hakim, açığa alındı

Avukatın etek boyuna karışan hakim, açığa alındı
İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir işe iade davası duruşmada hakim ile avukat arasında 'etek boyu' tartışması yaşandı. Tepkiler üzerine hakim Mehmet Yoylu açığa alındı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir duruşmaya erkek hakimin, kadın avukatın mini eteğine verdiği tepki damga vurdu.

Tutanaklara da yansıyan olayda; kadın avukat beyanda bulunacağı sırada, mahkeme hakimi, avukatın etek boyunun 15 santimetre yukarda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı davrandığını savundu. Mahkeme hakimi bununla da yetinmeyerek, davacı avukatının etek boyu hakkında karşı tarafın avukatının fikrini sordu. Davalı avukatı ise, “Özgürlük alanı ile ilgilidir. Müdahale edilmemesi gerekir” dedi.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNÜ SALONA ÇAĞIRDI!

Hakim daha sonra yazı işleri müdürünü duruşma salonuna çağırdı ve ona da fikrini sordu.

ETEĞİN FOTOĞRAFININ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ!

Mahkeme akimi, avukatın etek boyunun çok kısa olduğunu ve yanlış anlaşılmaya vesile olmaması için avukatın etek boyunun fotoğraflanmasını istedi. Avukat Davutoğlu ise bunu reddetti. Tüm bu ifadeler ise tutanağa geçti.

HAKİMDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Duruşma bitiminde salondan çıkacağı sırada hakimin kendisine döndüğünü söyleyen Avukat Dorukcan Davutoğlu, “Çıkarken ‘Ankara Barosu avukatına küpe yakışıyor mu?’ diye sordu. ‘Ne diyorsunuz’ diyebildim sadece. Şoka girdim.” ifadelerini kullandı. Avukat Davutoğlu hakimden şikayetçi olacağını söyledi.

adliye-2.PNG

ETEK BOYU ÖLÇEN HAKİME SORUŞTURMA

Hakimler ve Savcılar Kurulu, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattı.

HSK 2. Daire'nun, gün içinde de toplanarak Yoylu'nun açığa alınıp alınmayacağını görüşmesi bekleniyor.

TBB'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Bilriği'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır.

Mahkemenin hakimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.

Bu hakim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır.

Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklaması şöyle:

Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.

Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez.

Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz.

HAKİM AÇIĞA ALINDI

Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK),  duruşma sırasında avukatın etek boyu nedeniyle tepki gösteren İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi hakimi Mehmet Yoylu tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hakim Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen müfettiş ön raporunun HSK'ya ulaşır ulaşmaz, HSK 2. Dairesi'nin olağanüstü toplandığını bildirdi.

Dairenin hakimin tüm davranışlarını, önceki disiplin işlemine konu eylemlerini dikkate alarak, göreve devamın yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine vardığını belirten Yılmaz, 2802 sayılı Yasa'nın 77. maddesi uyarınca Yoylu'nun tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar verildiğini kaydetti.   

DURUŞMA TUTANAĞINA DA YANSIMIŞTI

İstanbul'da duruşma sırasında yaşanan olay, duruşma tutanağına da yansımıştı.

Tutanağa göre, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi hakimi, mini etek giyen avukatın bu kıyafetinin avukatlık hukukuna ve örfe aykırı olduğunu öne sürerek, konuyu taraf avukatlarına sordu. 

Salonda bulunan diğer avukatların etek boyunun avukatlık hukuk ve örfüne uygun olduğunu belirtmesi üzerine Mahkeme Yazı İşleri Müdürü huzura çağrılarak, baro başkanlığına bildirilmesi için avukatın etek boyunun cep telefonuyla çekilmesi istendi.

Avukatın, etek boyunun fotoğrafının çekilmesine izin vermemesi üzerine, tutanak tutularak duruşmaya devam edilmişti.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: MESLEKTAŞIMIZI BU HADSİZE YEM YAPMAYIZ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bir de sesli mesaj yayınladı.

Feyzioğlu, "Bu sabah bir kadın meslektaşımız kılığı kıyafeti yüzünden hakimin tacizine, saldırısına, mobbing’ine uğradı. Etek boyu ölçüldü bir meslektaşımızın, iğrenç bir şey bu, bu hakimi kınıyoruz” dedi.

HSK ile görüştüğünü ve Kurul’un soruşturma açıldığını söyleyen Feyzioğlu, “Bu çok iğrenç bir olay, hiçbir zaman bir meslektaşımızı bu hadsize yem yapmayız. Bir hakim kimsenin kılık kıyafetine karışamaz, haddini aşmıştır” diye konuştu. 

Hakim Yoylu’nun daha önce bir avukatı dövdüğünü hatırlatan Feyzioğlu, “Biz bu hakimi yakından tanıyoruz. Bu kişinin hakimlik mesleğine o iğrenç olaydan sonra devam etmesi bizi bugünie getirdi” dedi.

 

İlgili Haberler
Etiketler :