Atatürk Vagonu yeniden ziyarete açıldı

Atatürk Vagonu yeniden ziyarete açıldı
İzmir Alsancak'ta önce dışarıdan içeri taşınan ardından ziyarete kapatılan Atatürk Vagon'u (Beyaz Vagon) yeniden ziyarete açıldı.

İzmir'de sadece birkaç ay ziyarete açık kaldıktan sonra sergilendiği alanın girişine kilit vurulan Atatürk Vagonu yeniden kapılarını açtı. Gelen tepkiler sonrası TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 - 1937 yılları arasındaki yurt içi gezilerinde kullandığı Beyaz Vagon için bir personel görevlendirerek yeniden yurttaşların ziyaretine açıldı.

İzmir Alsancak Gar önünden "hava koşullarından kötü etkileneceği" gerekçesiyle geçen yaz 20 Ağustos'ta tepkilere rağmen apar topar kaldırılarak kapalı kısma taşınan Atatürk Vagonu (Beyaz Vagon) yaklaşık bir buçuk ay sergilendikten sonra ziyarete kapatılmıştı.

Atatürk'ün 1926-1937 yılları arasında yurt içi gezilerinde kullandığı, yaklaşık 100 bin TL harcanarak müze niteliğindeki kapalı kısıma taşınan Beyaz Vagon'un sergilendiği alanın giriş kapısına kilit vurulmuştu.

Personel görevlendirildi

Tepkilerin ardından haber sonrası oluşan tepkiler üzerine TCDD 3. Bölge Müdürlüğü kaderine terk edilen Ata'nın yadigarını yeniden ziyarete açtı. Giriş kapısındaki kilit kaldırılırken, Beyaz Vagon görevli bir demiryolu personelinin gözetiminde yurttaşlara açıldı.

Sıhhiye Vagonu ve Yaver Vagonu ile birlikte Alsancak Garı'nda ziyaretçilerini bekleyen Beyaz Vagon'da Atatürk'ün çok özel fotoğrafları da yer alıyor. Bir salon, bir toplantı odası, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşan Atatürk Vagonu Atatürk'ün gerektiğinde dışarı çıkıp halka hitap edebilmesi için balkon şeklinde tasarlanmış.

Açık alandan kaldırılması tepki çekmişti

Beyaz Vagon'un birkaç metre gerisindeki TCDD Alsancak Gar Mescidi'nin önünü açmak için açık alandan kaldırıldığı iddiaları büyük tepki çekmişti.

Vagonun, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü Mekanik Bakım Servisi'ndeki raylarda yürüyebilir hale getirilip daha sonra kapalı alana taşınmasıyla açılan alan artık mescide gelen yurttaşlar tarafından kullanılıyor. Bazı yurttaşlar özellikle cuma günleri daha önce Beyaz Vagon'un olduğu alanda karton serip namaz kılıyor.

Vagonun taşınması ve ziyaretlere kapatılma talimatlarının TCDD 3. Bölge Müdürü Murat Bakır ve "emlaktan sorumlu" TCDD 3. Bölge Müdür Yardımcısı Ergün Yurtçu tarafından verildiği öne sürülmüştü.

 

Etiketler :