Türkiye'nin AB üyeliğini gençler daha çok destekliyor

Türkiye'nin AB üyeliğini gençler daha çok destekliyor
'Avrupa Birliği ve Türkiye - AB ilişkileri' araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre 18-24 yaş arası gençlerde Türkiye'nin AB üyeliğine destek daha güçlü. Bu yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 70'i AB üyeliğine 'evet' diyor.

Haber: Candan Yıldız

Araştırma, GMF (Marshall Fonu - The German Marshall Fund of the United States) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle 2017'den beri yürüttüğü GMF - TOBB Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında yapıldı.

Araştırma sonuçları İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan tarafından çevrim içi basın toplantısında açıklandı.

'Demokrasi ve yönetime katılım' talebi öne çıkıyor

"Avrupa Birliği ve Türkiye - AB ilişkileri" araştırmasının dikkat çeken bazı sonuçları şöyle:

Araştırmaya katılanların yüzde 60,1'i 'Bu pazar Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için referandum yapılacak olsa' sorusuna "evet" oyu kullanacağını belirtirken, yüzde 29,7'si "hayır" oyu kullanacağını söylüyor.

"Eğer bu pazar Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda bir referandum olsa, nasıl oy kullanırsınız?" sorusuna 18-24 yaş arası gençlerde "evet" oyu vereceklerin oranı ise daha yüksek. 18 - 24 yaş arası katılımcıların, yüzde 68,8'i bugün bir referandum yapılması halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği için evet oyu kullanacağını, yüzde 21,3'ü ise hayır oyu kullanacağını ifade ediyor.

AB'ye üyelik iyi mi kötü mü?

Araştırmaya katılanların yüzde 55,9'u Türkiye'nin AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu belirtirken, yüzde 24,9'u ise Türkiye'nin AB üyeliğinin kötü bir şey olduğunu düşünüyor. Araştırma, Türkiye'nin AB üyeliğine 18-24 yaş arasındaki gençlerin daha yüksek oranda destek verdiğini gösteriyor. "Genel olarak düşündüğünüzde, sizce, ülkemizin Avrupa Birliği'ne üyeliği iyi bir şey midir yoksa kötü bir şey midir?" sorusuna 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 66,2'si "iyi bir şey"dir yanıtını verirken, yüzde 16,2'si ise "kötü bir şey" olduğunu belirtiyor.

AB üyeliğinin Türkiye'ye en önemli yararı ne olacak?

Araştırma, 18-24 yaş arası katılımcıların AB üyeliğinden beklentisinin genel katılımcılardan belirgin biçimde farklılaştığını gösteriyor. "AB üyeliğinin Türkiye'ye en önemli yararı ne olacak?" sorusuna 18-24 yaş arası katılımcıların yüzde 20,8'i demokrasinin gelişmesi ve halkın yönetime katılımının yaygınlaşması, yüzde 15.4'ü ekonominin gelişmesi, işsizlik ve hayat pahalılığının azalması ve yüzde 13,4'ü ise toplumsal huzurun artması olarak cevap veriyor. "Türkiye'nin AB'ye üye olmasının AB'ye en büyük faydasının ne olacağı" sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 25,1'i Türkiye pazarının Avrupalı firmalara açılması, yüzde 21,1'i kültürel çoğulculuğun sağlanması, yüzde 20,4'ü Türkiye'deki genç nüfusun Avrupa'ya dâhil olması şeklinde cevaplıyor.

AB'ye üyelikte kişisel fayda 

Araştırmaya katılanların, yüzde 56,7'si Türkiye'nin AB'ye üye olmasının kendileri için kişisel bir fayda sağlayacağını, yüzde 36,8'i ise kendileri için kişisel bir fayda sağlamayacağı görüşünde. 18-24 yaş grubundaki katılımcıların yüzde 67,2'si Türkiye'nin AB'ye üye olmasının kendileri için fayda sağlayacağını, yüzde 26,4'ü ise kendileri için kişisel bir fayda sağlamayacağını düşünüyor.

Yüzde 72 Avrupalılar hakkında olumlu düşünüyor

Araştırma, Türkiye AB üyeliği konusunda olduğu gibi Avrupa ve Avrupalılar hakkında da gençlerin, nüfusun geneline kıyasla daha yüksek oranlarda olumlu düşünceye sahip olduğunu işaret ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 59,6'sı Avrupalılar hakkında olumlu, yüzde 33,1'i ise olumsuz düşünceye sahip olduğunu belirtiyor. 18-24 yaş grubundaki katılımcıların ise yüzde 72'si Avrupalılar hakkında olumlu düşündüklerini söylüyor. Bu yaş grubunda Avrupa hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 20.

Türkiye'de iklim ve çevre bilinci artıyor

"Avrupa Birliği ve Türkiye - AB ilişkileri" araştırması kapsamında katılımcılara Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakatı bağlamında iklim değişikliği ve çevre konusunda da sorular soruldu. Katılımcıların cevapları Türkiye'de iklim ve çevre bilincinin arttığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 71,6'sı yavaş bir ekonomik büyümeye ve iş kayıplarına sebep olsa da çevreyi korumaya öncelik verilmelidir görüşünü desteklerken, yüzde 23,1'i çevre zarar görse bile ekonomik büyüme ve iş imkânları yaratmanın öncelikli olması gerektiğini savunuyor. Katılımcıların yüzde 73,9'u Paris İklim Anlaşması ile ilgili bilgisinin olmadığını belirtiyor ancak yüzde 66,2'si Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylaması gerektiğini savunuyor. Katılımcıların yüzde 51,1'i Türkiye'nin AB'nin Yeşil Mutabakatı'na katılması gerektiğini belirtirken, yüzde 20,9'u katılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Araştırma Künye

"Avrupa Birliği ve Türkiye - AB ilişkileri" araştırması 29 ilde Türkiye'nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2.000 kişiyle 2021 Mart-Nisan aylarında yüz yüze görüşmelerle yapıldı.

Araştırma, GMF (Marshall Fonu - The German Marshall Fund of the United States) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle 2017'den beri yürüttüğü GMF - TOBB Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında yapıldı.

 

Etiketler :