Arabuluculuk Adım Adım Nasıl İşleyecek?

Arabuluculuk Adım Adım Nasıl İşleyecek?
Zorunlu arabuluculuğa ilgi ilk günden yoğun başladı. Adliyelere gelen başvuruların yüzde 75'ini kira uyuşmazlıkları oluşturdu. Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığının arabulucuya gitmesi bekleniyor. Peki sistem nasıl işleyecek?

Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkeme öncesinde çözümünü amaçlayan arabuluculuk uygulaması, sırasıyla ticari, tüketici uyuşmazlıklarının ardından kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı haline getirildi. Bu uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya gidilmesi zorunlu oldu.

Peki sistem nasıl işleyecek. İşte adım adım yapmanız gerekenler.

Süreci dava açmak isteyen taraf başlatacak. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurular dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna ya da yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine yapılacak. Yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi konularda ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. İki saate kadar olan görüşmelerden ücret alınmayacak. Bu süreden fazla süren görüşmelerde Adalet Bakanlığı'nca belirlenen tarifeye göre taraflardan eşit oranda alınacak.

AYRI AYRI GÖRÜŞÜLECEK

Görüşmelere, kiracı, ev sahibi, kat maliki, yönetici, ortaklığın giderilmesi davasında hissedarla, taraflar dışında yasal temsilcisi avukat ya da vasi de katılabilecek. Arabulucuya başvurduktan sonra taraflarla ayrı ayrı görüşülerek uyuşmazlığa ilişkin bilgi alınacak. Ardından taraflarla toplantı yapılacak. Tarafların menfaatlerine uygun çözüm bulunması halinde anlaşma sağlanacak. Hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacak. Bu tutanak mahkeme ilamı niteliği taşıyacak. Örneğin söz konusu olan kira artışı ise uzlaşma sonrası dava açılamayacak. Görüşmeye taraflardan birinin katılmaması durumunda uzlaşmazlık tutanağı katılan tarafla beraber düzenlenecek. Dava açılması durumunda katılmayan taraf ister haklı ister haksız çıksın tüm giderlerin tamamını ödeyecek.

ADIM ADIM SİSTEM NASILİŞLEYECEK

  1. - Müracaat adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına yapılacak.
  2. - Dava açmak isteyen taraf başvuracak.
  3. - Başvurular ücretsiz yapılacak, yargı, harç, bilirkişi ücreti alınmayacak.
  4. - Görüşmeler 3 hafta içinde tamamlanacak.
  5. - Zorunlu durumlarda bu süre en fazla 1 hafta uzatılabilecek.
  6. - Adalet Bakanlığı'ndan eğitim alan hukukçular arabulucu olabilecek.
  7. - Görüşmeye kiracı, ev sahibi, yönetici, vasi, avukat katılabilecek.
  8. - Komşu hakkı, ortaklığın giderilmesi için de başvurulacak.
  9. - Ev sahibi arabulucuya gitmeden tahliye davası açamayacak.
  10. - Anlaşma olmazsa uzlaşma tutanağı düzenlenecek.
  11. - İmzalı tutanak olmadan dava açılamayacak.
  12. - Daha önce açılan davalar devam edecek.

Etiketler :