Ali Babacan, erken seçim için tarih verdi

Ali Babacan, erken seçim için tarih verdi
Demokrasi ve Adalet Partisi (DEVA) Kurucu Genel Başkanı Ali Babacan, Reuters'la gerçekleştirdiği söyleşide erken seçim için tarih verdi.

En kısa sürede seçimlere hazır olmak için teşkilatlanmayı tamamlamak istediklerini söyleyen Babacan, "Malum, Türkiye'nin siyasi takvimi öngörülemez. Normalde seçimler 2023 Haziranı'nda ama Türkiye'de istikrarsızlığın arttığı dönemde erken seçim olur." ifadelerini kullandı.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ni eleştiren Babacan, güçler birliğinin benimsendiğini ve yargı ile parlamentonun yürütmenin direktifleri altına girdiğini vurguladı. Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ve güçler ayrılığını desteklediğini belirtti.

Türkiye'de istikrardan bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Babacan, "Erken seçim sürpriz olmayacaktır. Bizim için seçime hazırlıksız yakalanmamak önemli." diye konuştu.

Erken seçim için tarih verdi

Erken seçim için de tarih veren Babacan, "Bu sene ekim-kasım gibi erken seçim olma ihtimali ne kadar zayıfsa Haziran 2023'e kadar sistemin dayanması ihtimali da o kadar zayıf. Biz 2021-22'de olası seçim için ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. İktidar halen işleri düzeltebileceğini zannediyor." ifadelerini kullandı.

İttifak açıklaması

Babacan şöyle devam etti:

"Bu sene yapılabilecek seçim cumhurbaşkanlığı görev süresini 2.5 yıl kısaltacak. Bunu ne kadar arzu ederler emin değilim. Erken seçimi ne tetikler? İttikaf bozulursa, ki küçük ortağın erken seçimi tetikleme gibi bir durumu var, ya da ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal şartları iktidarı çok zorlayabilir. İktidarın siyasi meşruiyeti kalmaz. Şartlar onları seçime zorlayabilir."

Öte yandan ittifaklarla ilgili de konuşan Babacan, hiçbir kesimle ittifak görüşmeleri yürütmediklerini belirterek yasalar çerçevesinde kurulmuş tüm partilerle diyaloglarının olduğunu söyledi.

Etiketler :