Akın akın geliyorlar: Tek köyden 300 Afgan mülteci Türkiye'ye giriyor

ABD'nin Afganistan'dan çekiliyor olmasının yarattığı güvensizlik nedeniyle binlerce Afganistanlı, bölgede güvendikleri tek adres olan Türkiye'ye kalabalık gruplar halinde göç ediyor. halktv.com.tr, Van'ın İran sınırında bulunan köylerde yaşayan yerel kaynaklardan, bölgedeki gelişmeleri ve durumu konuştu.

HAZAR DOST

ABD askerleri ülkeden çekilmeye devam ederken Taliban Afganistan'daki 421 ilçenin 80'ini kontrol ettiğini öne sürüyor.

BM Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons'un, BM Güvenlik Konseyi ile paylaştığı bilgiye göre bu ilçelerin 50'den fazlası Mayıs ve Haziran'da Afganistan kontrolüne geçti, örgüt son dönemde saldırılarını artırdı.

Türkiye'nin İran sınırındaki köylere ulaşan halktv.com.tr, sınırdaki hareketliliği ve son gelişmeleri konuştu. 

Van'ın Çaldıran ilçesinde bulunan Sarıçimen köyünden, Saray ilçesinde bulunan Bakışık köyüne kadar sınır köylerinde, son haftalarda Afganistanlı mültecilerin yoğun geçişi olduğu öğrenildi. 

Sarıçimen Köyü'nden yaşayan ve güvenlik sebebiyle ismini vermek istemeyen bir kişi, sınırdan geçişlerin son günlerde oldukça arttığını söylerken ''Kaymakamlık köye girişleri izne bağladı. Dışarıdan gelenler önce izin alabiliyor. Gazeteciler giremiyor'' diye konuştu. 

Bakışık Köyü'ndeki kaynak, son zamanlarda artan mülteci hareketliliğinin köyde de sorunlara neden olduğunu belirterek ''Günde 250-300 mülteci Türkiye'ye giriş yapıyor. Gün içinde sürekli geçişler oluyor'' dedi.

Van Yukarıbalçıklı Köyü'nde de Afganistanlı mültecilerin geçiş rotasınından biri. 78 kilometrelik sınır hattında görüştüğü yerel kaynaklar, kaçak geçişlerin hangi sınır taşları arasından yapıldığını da belirtirken bölgede bulunan sınır güvenliklerinin çalışmalarının eksik olduğunu söyledi. 

Öte yandan bölgedeki geçişin son dönemlerde arttığını söyleyen yerel kaynaklar, geçen kişilerin Van içerisinde yakalanıp Soğuksu Köyü'nde bulunan karakola gönderildiklerini aktardı.