Ailelerin yüzde 87’si hava kirliliğinden kaygılı

Ailelerin yüzde 87’si hava kirliliğinden kaygılı
Temiz Hava Hakkı Platformu ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü’nde “Türkiye’de Hava Kirliliği Algısı” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’de çocuğu olan insanların yüzde 87,4’ü kirli hava sebebiyle çocuklarının hasta olacağı konusunda kaygılı.

Türkiye genelinde 1500 kişiyle gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmasıyla toplumun hava kirliliği algısı araştırıldı. Toplumun yüzde 60,4’ü son 10 yılda hava kirliliğinin arttığını düşünüyor. Hava kirliliğini en çok hisseden bölgeler ise Doğu Marmara ve Batı Karadeniz. Ailelerin yüzde 87,4’ü çocuklarının hava kirliliği yüzünden sağlık sorunları yaşamasından kaygılı.

whatsapp-image-2022-11-16-at-12-24-39.jpeg

Türkiye’de her dört kişiden biri ailelerinde ve çevrelerinde kirli hava sebebiyle hastalığa yakalanan biri olduğunu belirtiyor. Hastalığa yakalanan her üç kişiden birinin ise hayatını kaybettiği beyan edilmiş. Toplumun yüzde 73,8’i hava kirliliğinin sonucunun ölüm olabileceğinin farkında.

whatsapp-image-2022-11-16-at-12-24-39-1.jpeg

Hava kirliliğine neden olan sektörler sorulduğunda ise toplumun yüzde 37,7’si sanayiyi işaret ederken, yüzde 21’i madenciliği sorumlu tutuyor. Ulaşımı sorunun nedeni olarak görenlerin oranı ise yüzde 15,1. Hava kirliliğinin sonuçlarına bakıldığında ise, KOAH ve astım başta olmak üzere akciğer hastalıkları öne çıkıyor.

whatsapp-image-2022-11-16-at-12-24-39-2.jpegwhatsapp-image-2022-11-16-at-12-24-40.jpeg

‘Kaygılanmakta haklılar’

Temiz Hava Hakkı Platformu Yürütme Kurulu üyesi, nöroloji ve çocuk nörolojisi uzmanı Doç. Dr. Semih Ayta,Türkiye’nin ekonomi dışındaki en önemli sorunları nedir?” sorusunun cevapları arasına hava kirliliğinin dördüncü sıradan girdiğini görüyoruz. Bu bize hava kirliliğinin toplumun gündeminde olduğunu gösteriyor. Ebeveynler çocukları için endişe etmekte çok haklı. Maalesef çocuklar hava kirliliğine yetişkinlere göre çok daha az dayanıklılar. Araştırmadan da görüyoruz ki, hava kirliliğine bağlı olarak astım, KOAH, bronşit ve bronşit gibi solunum hastalıklarının çocuklarda çok sık görüldüğü toplum tarafından da biliniyor. Çocuklarımızın sağlığı için hava kirliliği konusunu acil ve önemli bir toplumsal sorun olarak ele almamız gerekiyor” dedi.

whatsapp-image-2022-11-16-at-12-25-10.jpeg

‘Akciğer kanserinin nedenlerinden biri’

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun bir başka yürütme kurulu üyesi, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Gamze Varol da 16 Kasım’ın Dünya KOAH Günü, 17 Kasım’ın Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü olduğunu hatırlatarak özetle şöyle konuştu:

“Algı araştırmasından anlaşılacağı üzere toplumun hava kirliliğinin sağlık etkilerine dair farkındalık düzeyi oldukça yüksek. Kısaca KOAH olarak adlandırılan kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığının da, akciğer kanserinin de ana nedenlerinden biri hava kirliliğine maruz kalmak. Öte yandan, Türkiye’de tüm ölüm nedenleri arasında akciğer kanseri üçüncü, KOAH dördüncü sırada yer alıyor. Halkımız da bu iki ölümcül hastalığın kirli havayla olan ilişkisinin farkında. Çözüm için, çevre ve sağlık politikalarını birlikte düşünmeliyiz.”

whatsapp-image-2022-11-16-at-12-25-01.jpeg

Etiketler :