Afrin'den gelen zeytinyağlarının akıbeti 'ticari sır' oldu

Afrin'den gelen zeytinyağlarının akıbeti 'ticari sır' oldu
Afrin'den 2019'da 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. Bu zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur'un soru önergesi 'ticari sır' denilerek yanıtsız bırakıldı.

TÜİK 2019 Dış Ticaret verilerine göre; 2019’da, Afrin’den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. “İç piyasaya sürülmemesi” ve “ihraç edilmesi” şartıyla getirilen zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü. Yerli zeytinyağı fiyatı, litre başına 3-4 liraya kadar düştü. Zeytinyağı üreticileri, maliyetine dahi zeytinyağı satamaz hale geldi. Toplumun önemli bir kesimini ciddi zarara uğradı.

Veriler, “ticari sır” oldu

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da ihraç kaydıyla getirilen bu zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin soru önergesine vermişti. Güzelmansur önergesinde; iç piyasaya sürülen zeytinyağı miktarının, bunların nasıl denetlendiğinin, ihraç kaydıyla getirdiği zeytinyağını iç piyasaya süren firma sayısının ve bunlara kesilen cezaların kamuoyuna açıklanmasını istemişti.

Gazete Rüzgârlı'da yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önergede istenilen verilerin, “ticari sır” olduğunu açıkladı. Pakdemirli, sorulara yanıt vermedi.

“Kaçakçılık ne zamandır ticaret sayılıyor”

Güzelmansur, “Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir. Dolayısıyla ‘ticari sır’ denilerek açıklanmayan veriler aslında kaçakçılığın konusudur. Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor? Bu konu izaha muhtaçtır” dedi.

Etiketler :