ABD basınından şoke eden 'Türkiye' iddiası: 'Yakalanmamak için Türk vatandaşlığı alıyorlar'

ABD basınından şoke eden 'Türkiye' iddiası: 'Yakalanmamak için Türk vatandaşlığı alıyorlar'
ABD merkezli Vice News isimli internet sitesinde Türkiye'ye ilişkin çarpıcı bir haber kaleme alındı. Haberde, "Gangsterler yakalanmamak için Türk vatandaşlığı alıyor" ifadelerine yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Vice News'te Türkiye'ye ilişkin çarpıcı bir haber kaleme alındı. "Gangsterler yakalanmaktan kaçmak için yeni bir yol buldu: Türk olmak" başlıklı haberde, çok sayıda uyuşturucu kaçakçısının Türkiye'den vatandaşlık satın alarak yargılanmaktan kaçtı öne sürüldü.

Vice News'e konuşan kaynaklar, yargılanmaktan kaçan uyuşturucu kaçakçılarının Türkiye'nin vatandaşlık yasasını kullanmasından ve Ankara'nın Türk vatandaşlığını yeni alanları iade etmeyi reddetmesinden ötürü endişeli olduklarını aktardı.

Haberde örneklere de yer verildi. Geçen yıl Marmaris'te yakalanan Rawa Majid'in, İsveç'te uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle arandığı ifade edildi. 2020 yılında Türk vatandaşlığı aldığı belirtilen Majid'in Interpol’ün tutuklama emrine rağmen Türkiye tarafından iade edilmediği ifade edildi.

Vice World News’e konuşan Avrupalı kolluk kuvvetleri, Türk vatandaşlığıyla ilgili sorunun Majid’in ötesine geçtiğini aktardılar. Son zamanlarda uyuşturucu kaçakçıları vatandaşlık alma şartıyla Türkiye ya da Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geliyor.

"Kanunlarımız iade edilmemek üzerine dizayn edilmiş"

Konuya ilişkin HALK TV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, "Paylaşılan haberlerde ağırlıklı uyuşturucu suçlarından bahsediyoruz... Bu insanların esasında suçları ihbar edildiği taktirde İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla onlar için yargı yolu açılıyor" dedi. Yurt dışından böyle bir talep olsa bile bakanlık onayı olmadan bu kişiler hakkında yargı süreci başlayamayacağına işaret eden Aksoy, "Genel olarak bütün kanunlarımız Türk vatandaşlığı kazanıldıktan sonra iade edilmemek üzere dizayn edilmiş. Burada bir yabancı 400 bin dolara ev aldığında onunla birlikte eşi, eşleri, çocukları vatandaşlık aldığında korunuyor, bu sistemden yararlanıyor" dedi.

Etiketler :