5 kat izni olan mahalleye 24 katlık rezidans

5 kat izni olan mahalleye 24 katlık rezidans
İstanbul Esenler'de tartışmalara neden olan 24 katlı bina rant düzenini bir kez daha gözler önüne serdi. 'Azizistan' adlı rezidansın imar planının mahalledeki kat sınırı beş olarak görünmesine rağmen 24 katlı olarak inşa edilmiş.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem Türkiye'deki çarpık kentleşme ve usulsüz yapıları yeniden gündeme getirdi. Mevzuata uygun olmayan çürük binalar en az 43 bin kişiye mezar olurken birçok ilde imar izinleri ve inşaatlarla ilgili kamu görevlilerinin sorumlulukları tartışılmaya başlandı. Birçok ilçedeki yapılarda belediye yönetimleri ranta göz yummakla suçlanırken Esenler’de yükselen 24 katlı bina tartışma yarattı.

Esenler’in Nene Hatun Mahallesi’nde bulunan Azizistan adlı rezidans, Büyükler Belediyesi’nin imar planında mahalledeki kat sınırı beş olarak görünmesine rağmen 24 katlı olarak inşa edildi.

T24'ten Hazar Dost'un haberine göre Esenler Belediyesi’nin sitesinde paylaşılan imar yapı durumunda da, 24 katlı rezidansın resmî kat sayısı beş olarak görünüyor.

AKP'li isimler

Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bilgilere göre inşaatı yapan Demirler İnşaat şirketinin ortakları arasında AKP'den İBB Kentsel Yenileme Komisyonu Başkanı Osman Demir ve Güngören Belediyesi Başkanı Bünyamin Demir de bulunuyor. Demir, Güngören Belediye Başkanlığı’na seçilmesinin ardından 4 Nisan 2019’da şirket ortaklığından ayrıldı.

Bünyamin Demir’in ortaklıktan ayrıldığı tarih 4 Nisan 2019. Bu ayrılık, Bünyamin Demir’in belediye başkanı olmasından kaynaklanıyor. Resmi kayıtlarda Osman Demir ve Bünyamin Demir’in, Demirler İnşaat’ı 2004 yılında eşit pay sahibi olarak kurdukları görünüyor.

Projenin yapımının sürdüğü yıllarda (2013-2016) Bünyamin Demir, AKP’de İstanbul Gençlik Kolları Teşkilat Başkanı ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) yedek üyesi olarak görev yapıyordu.

Resmi sitede kat sınırı beş

Esenler Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ait haritada 24 katlı rezidansın bulunduğu parselin kat sınırı beş olarak görünüyor. T24’e konuşan Esenler Belediyesi kaynakları, parsellerin birleşmesiyle birlikte kat sınırının artabildiğini belirtirken, yapının mahallenin silüetini bozmadığı için kat yüksekliğinin fazla olduğunu söylediler.

Demir: İmara uygun

120 daire ve beş dükkânın bulunduğu rezidansı yapan Demirler İnşaat’ın ortaklarından olan Osman Demir, rezidansın yapımına ilişkin olarak, “Azizistan projesi yapıldığı tarihteki imar mevzuatına göre yapılmış yasal bir yapıdır” dedi. Demir, 2013’te parsellerin tevhitiyle oluşacak parsel büyüklüğünün maksimum yüzde 30 imar artışı verdiğini belirtirken bu geçerliliğin dört yıl olduğunu ve şu an bu artış oranının yüzde 25 olduğunu söyledi.

Rezidansın 24 katlı olmasına dair de konuşan Demir, “Esenler bölge plan notlarında toplulaşmayı içeren yapılanma şartları yapı yüksekliğini silüeti belirleyen tablodaki deniz seviyesinden itibaren aşılmaması gereken değerin altındadır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :