Gökerler Çelik: Çelik dolapların dünü bugünü

Gökerler Çelik: Çelik dolapların dünü bugünü
Gökerler Çelik Metal Eşya şirket yöneticileri çelik dolap piyasasının ekonomiye ve sektördeki etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik üretiminin başlama hikâyesi çok uzun uğraşlar ve uzun yıllar gerektiren çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Çelik ilk zamanlarda demirin odun kömürü alevinde eritilmesi ve odun kömüründen çıkan karbon gazıyla etkileşim göstermesi sonucu elde edilen çok kıymetli bir madde konumundaydı. Adeta sanayi devi ülkelerin sahip olabilmek adına çok büyük kaynaklar harcadığı çelik, bilinen en sert maddelerden biri olmasına rağmen, istenilen formlarda kullanılabilen bir ürün haline dönüştürülmüştür. Avrupa’da sanayi devrimi takip eden yıllarda, üretim teknolojisinde atılan dev adımlar, çelik eşyaların insan hayatında son derece yaygın kullanım alanı bulmasına yol açmıştır.

Geçmiş dönemlerde sadece savaş silahlarının yapılması amacına yönelik olarak kullanılan çelik, tam da bu amaca yönelik yapılan çalışmalar esnasında tesadüfen icat edilmiştir. İlk olarak tüfeklerin namlularının paslanmamasını sağlamaya yönelik olarak kullanılan çelik alaşım, günümüzün modern dünyasında çok geniş kullanım alanı bulan malzemeler arasındadır. Uzun yıllar önce kullanılmaya başlayan çelik para kasası, maddenin sağlamlığı konusunda mükemmel sonuçlar verince, üretimi yaygınlaşarak her türlü eşya yapımında kullanılan bir malzeme olarak kullanılmaya başlamıştır.

Günümüzde en çok kullanım alanı bulduğu yerler ofisler, devlet ve özel kurumlar gibi yerlerde yüksek güvenlik sağlayan çelik dolaplardır. Bu tür yerlerde yaşanması muhtemel olarak görülen yangın, su basması, deprem gibi afetlerde dayanıklı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Tercih sebeplerinin en önemli nedenlerinden biri ise, evrak, belge ve kıymetli eşyaların muhafaza edilmesine yönelik faydaları sebebiyledir. Dosya dolabı (

Çelik Dolaplar Hayatın Her Yerinde

Soyunma dolabı, dosya dolabı, ve diğer çelik dolaplar hayatımızın her alanında neredeyse. Özellikle iş hayatında olanlar için önemli. Düşünüp bir çırpıda sayamasanız bile çelik dolaplar her an her yerde bir kullanım şekliyle karşımıza çıkarlar. İsterseniz evlerden başlayarak çelik dolapların hayatımıza nerelerde değdiğine bir göz atalım. Günümüzde iç mimarlar özellikle mutfak bölümlerinde, ankastre ürünlerin birleştirildiği gömme dolaplarda çelik dolap kullanmayı tercih etmektedir. Şık görünüşleri ve kolay temizlenebilir olmaları sebebiyle ev hanımlarının gözdesi olmaya devam etmektedir. Evlerde çok sık kullanılmaya başlayan eşyalar arasında çelik malzeme dolabı ve kapıların dışındaki çelik ayakkabı dolapları evlerde kullanım alanı bulan eşyalardır.

Evlerden çıkıp okullarınıza gittiğinizde koridorlar boyunca uzanan eşya dolapları burada da karşınıza çıkacak ve okullardaki çok geniş kullanım şekillerinde kendini gösterecektir. Öğrenci işlerinde kullanılan evrak dolapları, dosya dolapları birçok farklı tasarımla okullarda yer almakta, ayrıca öğretmenlerin şahsi kullanımına sunulan öğretmen dolapları ile okullarda da çelik dolaplarla ne kadar iç içe olduğumuzu gösterecektir. Öğrencilerin kullanımına tahsis edilen dolaplar, öğrencilerin eşyalarını ayrı olarak muhafaza etmelerine olanak sağladığı için, bakteri ve mikrop yayılmasını önleyen bir eşya olarak görülecektir.

İşyerlerinde çalışma alanı olan ofisler ise çelik dolapların cennetidir. Neredeyse istisnasız tüm ofislerde değişik model ve farklı renklerde tasarımlarına rastlamak mümkündür. Kolay kullanımı, Rahat taşınabilir olması sebebiyle, ofislerde her zaman değişik kombinasyonlara izin veren yapıdadır. Ofislerde tüm belge ve evrakların muhafazasına, numaralandırılmasına ve farklı arşiv çalışmalarına uygun olarak üretilmiştir. Uzun süre kullanıma uygun olarak çok sağlam üretilen çelik dolaplar, yatay veya dikey şekillerde tercih edilebilecek farklı tasarımlara sahiptir. Bunların yanı sıra yine hemen tüm ofisler ve şirket odalarında, kişisel maddi değerlerin korunmasına olanak sağlayan, sağlam şifre ve kilit özelliği taşıyan para kasası karşımıza çıkmaktadır. Görüldüğü gibi tüm yaşam alanlarında mutlaka kullanım alanı bulan çelik dolaplar, ortak yaşam alanlarında çok daha geniş kullanıma sahiptir.

Ortak Yaşam Alanlarında Çelik Dolaplar

Özel ev yaşantısı ve iş hayatında kullanım alanlarını inceledikten sonra, insanların toplu olarak bulunduğu veya genele açık yerlerde kullanım şekilleri ise oldukça yaygındır. İş çıkışı spor salonlarına kondisyon kazanmaya gittiğinizde ilk verilen şey, çelik soyunma dolabının anahtarı olacaktır. Eşyalarınızı güven içerisinde muhafaza etmenin yanında, dolaplardan sirayet edebilecek ter kokusu veya farklı bakterilerin etki etmesi önlenmektedir. Kurumsal olarak firmalara görsel katkı sağlayan rengârenk çelik

soyunma dolabı bu tür yerlerde müşteri tercihlerini bile etkileyecek derecede önem taşımaktadır.

Spor salonlarının dışında güzellik merkezleri, sauna ve hamamlar, futbol sahaları soyunma odaları, masaj salonları gibi yerlerde, neredeyse zorunlu olarak bulundurulması gerek yerler haline gelmiştir. Düşündüğünüzde ayrı soyunma dolabı olmayan bir spor salonuna gider misiniz sorusuna, herhalde çok büyük bir çoğunluk hayır diyecektir. Farklı tasarımlara imkân veren bu tür alanlarda, boydan boya yapılan tasarımlar daha çok tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra iki kapaklı, iki katlı olan çeşitleri imal edildiği gibi isteğe göre farklı tasarımların üretimine de imkân sağlanmaktadır. Bu tür yerlerde müşterilerin taleplerine cevap verebilmek adına özel eşyaların korunmasını sağlayan emanet dolabı müşterilerin yararlanabileceği başka bir dolap çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özel yaşama dair yerlerde kullanım alanlarını inceledikten sonra, hakla açık kullanım alanlarında çelik dolapların nerelerde kullanıldığını inceleyelim. Karayolları ile ulaşımın çok fazla olmadığı yıllarda ulaşım aracı olan tren garlarında, kişilere özel olarak numaralandırılmış olarak emanet çelik dolaplar verilir ve yolcuların özel eşyalarını korumasına olanak sağlanırdı, günümüzde hala devam eden bu uygulama otogarlar ve havaalanlarında kullanım alanı bularak daha da gelişmiş durumdadır. Ayrıca tüm bankalarda herkesin kiralama yoluyla edinebildiği kasalar genel kullanım alanlarındaki örnekler arasında sayılabilir.

Çelik Dolap Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Görüldüğü gibi özel yaşamda, iş hayatında, okul hayatında, genele açık alanlarda karşımıza çıkan çelik dolapların seçimi de özenle yapılmalıdır. Kullanım amacınıza uygun olarak belirleyeceğiniz dolap çeşidinde, öncelikle uzun süre dayanıklılık aramalısınız. Tercih edeceğiniz dolabın sac kalınlığı dolabınızın ne kadar süre kullanabileceğinizi belirleyen en büyük faktördür. Genellikle 0,6 mm ile 1,2 mm arasında imal edilen çelik dolapların fiyatlarını sac kalınlığı belirlemektedir. İnce sacdan yapılmış bir dolap çok fazla kullanım süresine sahip olmayıp kısa sürelerde deforme olabilir.

Yine de, günlük kullanımı aşırı yoğun olmayan yerlerde ucuz dolaplar da tercih edilebilir. Fakat yoğun şekilde kullanım gerektiren yerlerde mutlaka kalın sacdan imal edilmiş olan çelik soyunma dolaplar ve diğer çelik dolaplar tercih edilmelidir. Ayrıca dolap alırken menteşeleri ve kilit sistemleri iyice kontrol edilmelidir. Basit kilitlere sahip olan dolaplar kısa sürede deforme olup kullanım dışı olabilmektedir. Son olarak incelenmesi gereken dolabın üzerindeki boya kalitesidir. Hem ince sac hem kalitesiz boya ile yapılan dolaplar belli bir süre sonra nemli ortamlardan etkilenerek korozyona sebep olmaktadır.

Evlerden başlayıp hayatın tüm alanlarına yaptığımız çelik dolap turunda, görülen o ki daha uzun yıllar çelik dolapların insan hayatında kullanımda olacağıdır. Ekonomik fiyatları, kolay kullanımı, dekoratif özellikleri sebebiyle tercih ettiğimiz tüm dolap çeşitleri, insanları derli toplu yaşamaya iten düzenleyici bir rol oynaması sebebiyle de, hayata önemli katkılar sağlamaktadır.

Etiketler :