Gezi'nin 5. yıl dönümü... Ünlülerden ‘Gezi 5 yaşında’ mesajları

Gezi'nin 5. yıl dönümü... Ünlülerden ‘Gezi 5 yaşında’ mesajları
Bugün 28 Mayıs... 5 yıl önce Taksim Gezi Parkı'nda bulunan ağaçların kesilmesiyle başlayan ve tüm yurda yayılan, tarihe Gezi Direnişi olarak geçen eylemler zincirinin yıl dönümü.

İşte, sanatçıların #Gezi5Yaşında mesajları…

GEZİ'NİN BEŞİNCİ YIL DÖNÜMÜ

Gezi Parkı protestoları, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nin, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı’na İstanbul 6. İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası’nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır.

27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinelerinin parka girmesinin ardından bu haberin sosyal medya aracılığıyla kısa sürede yayılması sonucunda bazı aktivistlerin parka gidip çalışmaları durdurmaya çalışmasına polis müdahale etmişti.

Bu müdahaleler ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inşaatın yapımında ısrarcı açıklamaları ile protestolar hükûmet karşıtı gösterilere dönüşmüş ve başta Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine de yayılmıştı.

1 Haziran tarihinde emniyet güçleri Taksim meydanından geri çekildi ve protestocular Gezi parkında bir kamp kurmuşlardı. 15 gün sonra yine polis müdahalesiyle dağıtılan kampa; gönüllülerin çalıştığı kütüphane, revir, mutfak gibi tesisler kurulmuştu… 15 Haziran’dan sonra Türkiye’nin çeşitli illerindeki parklarda forumlar düzenlemeye başlanmıştı.

Projenin dayanağı olan planlar İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edilmiştir.

Etiketler :