Gerilim tırmanıyor! Kuzey Kore'den füze!

Gerilim tırmanıyor! Kuzey Kore'den füze!
Kuzey Kore'nin bir kez daha balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Kuzey Kore'nin bir kez daha balistik füze denemesi gerçekleştirdi.. ABD orta menzilli füze denemesi yapıldığını öne sürerken, Pyongyang Yönetimi ise uzun menzilli kıtalararası Hwasong-14 füzesi denediğini ve testin başarılı olduğunu savundu. Güney Kore füzenin 930 kilometre mesafe kat ettiğini duyurdu.

ABD Pasifik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, “orta menzilli füzenin Panghyon hava meydanı yakınlarında karadan fırlatıldığı ve Japon Denizi’ne düşmeden 37 dakika havada kaldığı” belirtildi.

Güney Kore ise yerel saatle 09:40’da (TSİ 02:40) bir füze fırlatıldığını ve yaklaşık 40 dakika boyunca 930 kilometre mesafe kat ettiğini açıkladı. Füzenin yaklaşık 2.8 kilometre irtifaya ulaştığı belirtildi.

Kore Yarımadası’nda yaşanan son gelişmeleri İngiliz Reuters, Amerikan Associated Press ve Fransız AFP gibi uluslararası haber ajanslar saniye saniye takip ediyor.

KUZEY KORE’DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Uluslararası ajansların ‘acil’ koduyla geçtiği son haberde ise Kuzey Kore’nin flaş açıklaması yer aldı.

Pyongyang Yönetimi, kıtalararası balistik füze (Hwasong-14) denemesi gerçekleştirdiğini ve sonucun başarılı olduğunu savundu.

Kuzey ilk kez uzun menzilli kıtalararası füze denemesinin başarıya ulaştığını açıklıyor. Hwasong-14’ün ABD anakarasını vurma potansiyeli bulunuyor.

Bazı Batılı analistler bu füzenin Alaska’yı vurma kapasitesine sahip olabileceğini ancak ABD’nin diğer 48 eyaletine ulaşamayacağını düşünüyor.

Pyongyang Yönetimi, nükleer ve füze denemeleri sıklığını artırdı. Bu durum bölgede tansiyonun yükselmesine yol açıyor.

ABD: ORTA MENZİLLİ FÜZE

Japon yetkililer, füzenin Japonya tarafından münhasır ekonomik bölge olarak gördüğü sulara düştüğünü açıkladı.

Japonya Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, “Kuzey Kore’nin tekrar eden benzer provokasyonları kesinlikle kabul edilemez. Çok sert tepki gösterdik ve kınadık” açıklamasında bulundu.

Güney Kore’nin yeni devlet başkanı Moon Jae-in ise ülkedeki güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı.

ABD’den gelen açıklamada füzenin orta menzilli olduğu ve Kuzey Amerika için bir tehdit teşkil etmediğini ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da konuya ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı. Trump paylaşımında, “Kuzey Kore bir füze daha fırlattı. Bu çocuğun hayatıyla ilgili yapacak daha iyi bir şeyi yok mu? Güney Kore’nin ve Japonya’nın daha fazla katlanacağını düşünmek zor. Belki Çin Kuzey Kore’ye baskı yapar ve bu saçmalık kesin olarak sona erer” yazdı.

Etiketler :