Gazladılar, copladılar kendi tarihlerini yazıyorlar: Ders kitabında Gezi Direnişi!

Gazladılar, copladılar kendi tarihlerini yazıyorlar: Ders kitabında Gezi Direnişi!
MEB'nin 'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' kitabında, Gezi eylemlerinin dış güçlerin işi olduğu, ülke bütünlüğüne karşı yapıldığı çarpıtması yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı 12. sınıfların ders kitabı olan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kitabında Gezi Parkı direnişine yer verildi. Ancak o dönem ‘Gezi olaylarının’ dış güçlerin işi olduğu ve ‘bazı kesimlerin’ hükümetin çok sayıdaki projesine ve ülke bütünlüğüne karşı yapıldığı yazıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, 12. sınıf öğrencilerinin MEB tarafından hazırlanan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kitabında gezi olaylarına değinilerek “Hükümetten rahatsızlık duyan ve eylemleri organize eden kesimler, hükümetin ekonomik ve demokratikleşme alanında attığı adımların kendi ayrıcalıklarını sonlandırmasından hoşnut değildi” cümleleri ile ifade edildi. Eylemlerin farklı sermaye gruplarının iş birliği ve yabancı istihbarat güçlerinin etkisinde yapılan eylemler olduğu belirtildi.

‘AKP, KENDİ TARİHİNİ YAZIYOR’

Konuya ilişkin açıklama yapan Gezi döneminde İzmir’deki KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen 4 nolu Şube Başkanı İsmail Akyol, AKP Hükümeti’nin birçok konuda olduğu gibi yine bu konuda da çarpıtarak halka sunduğunu vurgulayarak, bunun ders kitaplarına verilmesini istediği nesli yaratma noktasında adımlarından biri olduğunu vurguladı. Akyol, “İnsanların kendiliğinden gelişen tepkisini, Türkiye’nin her ilinde kendine özgü taleplerle sokağa çıkan halkın, emekçilerin taleplerini görmezden gelmektir. Her şeyde olduğu gibi Gezi direnişini de dış güçlerle ilişkilendiren AKP, 4+4+4 ile birlikte yapmaya çalıştığı gerici, dinci ve en küçük hak mücadelesini dahi terörize etme çabalarından biridir. Bunun kabul edilebilir bir yanı asla olamaz” dedi. Herkesin içinde olduğu yaşadığı bu süreci öğrencilere verdiği ders kitabı ile çarpıttığını vurgulayan Akyol, “AKP sil baştan bir tarih yazıyor. Ders kitaplarında verilen tarihi kabul ettiğimiz anlamında değil, ancak AKP kendi tarihini yazmaya çalışıyor” diye ekledi.

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz ise, Gezi sürecinin çevre adına yola çıktığını hatırlatarak ilerleyen süreçte herkesin kendi talebi ile alanda olduğu bir dönem olarak yerini aldığını söyledi. Korkmaz, “O dönemin çarpıtılarak ders kitaplarında yerini bulması karşı çıkılması gereken bir durumdur. Her konuda olduğu gibi bu konuda da öğrencilere verilen o dönemin çarpıtılmış halidir. Kesinlikle reddetmek gerekir” dedi.

‘GÜNEŞİ BALÇIKLA SIVAYAMAZLAR’

Ekoloji Birliği Dönem Sözcülerinden Özer Akdemir ise ekolojik kaygılar temelli başlayan Gezi hareketinin AKP'nin baskı rejimine karşı daha fazla demokrasi, özgürlük talepleriyle geliştiğini, ülke geneline yayıldığını belirterek, "ders kitaplarına konulan bu bölüm tamamen süreci 'dış güçlerin oyunu' diye önemsizleştirip-ötekileştirerek ve olayın gerçek bağlamının unutturulmasına dönük bir girişimdir. Gezi, ülke toplumunun hafızasına kazınmış, gelecek güzel günleri müjdeleyen bir ışık huzmesidir. Güneşi balçıkla sıvayamazlar!" dedi.

CHP'Lİ KANİ BEKO SORU ÖNERGESİ VERDİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 12. sınıflar için hazırlanan “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” adlı kitapta Gezi Parkı eylemlerinin “hükümeti devirmek için düzenlenen uluslararası komplo” olarak gösterildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, duruma tepki gösterdi. AKP’nin “kindar nesil” hedefini gütmeye devam ettiğini anımsatan Beko, “Kitapta tarihin olgusal gerçeklerinden uzak, ideolojik yönelimle yeniden yazılma çabası olduğu açık” dedi.

Etiketler :