Fuara Eliaçık'ın konuk olmasına itiraz gelince katılımcılar çekildi

Fuara Eliaçık'ın konuk olmasına itiraz gelince katılımcılar çekildi
Geçtiğimiz gün Kayseri’de düzenlenen kitap fuarında Kayseri büyükşehir belediyesi fuar yetkilileri İhsan Eliaçık ve İbrahim Kaboğlu’nu istemediklerini beyan edip, fuar alanına almayacaklarını belirtmesinin ardından fuar...

Geçtiğimiz gün Kayseri’de düzenlenen kitap fuarında Kayseri büyükşehir belediyesi fuar yetkilileri İhsan Eliaçık ve İbrahim Kaboğlu’nu istemediklerini beyan edip, fuar alanına almayacaklarını belirtmesinin ardından fuar girişinde 20-30 kişilik bir grup İhsan Eliaçık’a karşı fiili saldırıda bulunmuştu.

Yaşanan olaya ilişkin Tekin Yayınevi bugün İnşa Kültür Evi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada İhsan Eliaçık, İbrahim Kaboğlu, Orhan Gökdemir, Enver Aysever, Ataol Behramoğlu, Doğu Kitabevi sahibi İbrahim Horuz yer aldı.

Yapılan açıklamada, "Yazara yasak koymak, saldırıya yeltenmek, fikirleri sakıncalı ilan etmek, sansürlemek, bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının herhangi bir şehre, o şehirdeki halka açık herhangi bir etkinliğe katılmasını engellemek bırakın belediyeyi, devletin en ali mercilerinin bile cüret edebileceği bir şey değildir." denildi.

"İhsan Eliaçık fuar alanına gitmeden 2 saat önce “Kayseri halkı” olduğu iddia edilen ama önceden hazırlandığı belirlenen 20-30 kişilik bir grup fuar alanında toplanıp protesto hazırlıklarına girişmiştir." denilen açıklamada, "İhsan Eliaçık fuar alanına gitmiş ve polis tarafından engellenmiştir. İçeriye alınmamıştır ve sayıları 30 kişiyi bulmayan, provokasyon için geldiği her hallerinden belli olan bu grup tarafından linç edilmek istenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, stantlarını toplayan ve fuarı terk eden ayrıntı-metis-iletişim-günışığı-doğu-on8 yayınlarına destek ve dayanışmaları için teşekkür edildi. "Türkiye yayıncılar birliği’ne, okurlara, yazar, gazeteci ve toplumun duyarlı tüm kesimleri ile dostlarımıza ve yayınevimizin yazarlarına bir kez daha müteşekkiriz." denildi.

Fuara Eliaçık'ın konuk olmasına itiraz gelince katılımcılar çekildi. Konuyla ilgili Necdet Saraç da Halk TV'ye telefonla bağlanarak açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklama...

Behramoğlu: “Hiçbir fuar düzenleyicisi kavun karpuz seçer gibi yazar seçemez.”

Şair Ataol Behramoğlu, “Hiçbir fuar düzenleyicisi kavun karpuz seçer gibi yazar seçemez. Böyle bir şey yapmaya hakkı yoktur. Belediye Başkanı ile bizzat cumartesi sabahı telefonla görüştüm, olayları öğrenince gelmeyeceğimi söyledim, özür dilemelisin, yazarları engelleyerek fuar yapamazsın dedim. Yerimiz yoktu dedi. İhsan Eliaçık’ın sağduyusu olayların büyümesini engellemiştir,” diyerek tepkisini belirtti.

Fuarda konuşmasına izin verilmeyen bir başka yazar olan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Belediye başkanı beni arayarak yer sorunu olduğunu, her yayınevinden iki yazar alınabildiğini söyledi. Ben de ona stantta imza yapılıyor, yer sorunu olmuyor, dedim. Türkiye’de yasaklar otoriteden valilikten gelir. Yerel yönetimler özgürlük alanlarıdır, yasak koyamaz. Hedef gösterilerek, İhsan Hoca’ya saldırı düzenlenmesine açık hale getirilmiştir. Kaygı verici olan bir yerel yönetimin bunun öncülüğünü yapmış olmasıdır,” dedi.

Etiketler :