FIFA, FIFPro ile anlaştı, maaşı iki ay ödenmeyen futbolcu serbest kalacak!

FIFA, FIFPro ile anlaştı, maaşı iki ay ödenmeyen futbolcu serbest kalacak!
Uluslararası Futbol Federasyonlar Birliği (FIFA) futbol kulüplerini ve futbolcuları ilgilendiren flaş karar imza attı. Alınan karara göre iki ay maaş alamaya ve kendisine kulübü tarafından düzgün davranılmayan futbolculara kulüplerinden...

Uluslararası Futbol Federasyonlar Birliği (FIFA) futbol kulüplerini ve futbolcuları ilgilendiren flaş karar imza attı. Alınan karara göre iki ay maaş alamaya ve kendisine kulübü tarafından düzgün davranılmayan futbolculara kulüplerinden ayrılmasına izin vereceğini açıkladı.

FIFA İLE FIFPRO ANLAŞTI

FIFA ile Küresel Futbolcular Birliği FIFPro tarafından ilan edilen bu yeni uygulamayla oyuncuların maaşlarını alamamaları durumundan takımlarından tazminatsız ayrılmalarının önü açılıyor. Buna göre iki ay boyuncu maaş alamayan ya da antrenmanlara katılmasına izin verilmeyen oyuncular kontratlarını feshedebilecek.

FIFA tarafından alınan kararlara göre ortaya şu sonuçlar çıkıyor;

YENİ BOSMAN KURALLARI

1- Kulüpler 2 ay süresince alacağını ödemediği futbolcuyu kadrosunda tutamayacak.

2- Kadro dışı kalan futbolcuların tek başına çalışması son bulacak.

3- Bir futbolcu kendisine kötü davranan kulüpten de ayrılabilecek

4- Yeni kararlar 60 bin futbolcunun elini daha da güçlendirecek

TÜRK KULÜPLERİN KARNESİ ZAYIF

Türk futbol kulüpleri sık sık futbolcuların maaşın ödemekte sıkıntı yaşıyor ve bir çok durumda mahkemenin yolu tutuluyor. Özellikle yabancı futbolcuların maaşları alamadıkları durumda sık sık FIFA'ya başvurdular ve bir çok Türk kulübü bu yüzden cezaya tâbi tutuldu. FIFA'nın aldığı karar, Türk kulüplerinin bundan sonra futbolcularla sözleşme imzalarken daha dikkatli olması anlamına geliyor.

BOSMAN KURALI NEYDİ?

Karar adını Belçika'nın RFC Liège takımında 1995 yılında forma giyen Jean-Marc Bosman adlı futbolcudan alıyor ve aynı yıl Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan kararıdır. Jean-Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından almaktadır.

Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve iş birliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde -transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla- yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır.

Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak kabul edilmiştir ve sporcular da işçiler gibi serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip oldular.

Etiketler :