Euro rekor tazeledi! İşte son rakamlar!

Euro rekor tazeledi! İşte son rakamlar!
Dolarda küresel değer kaybının sürmesiyle dolar/TL'de gevşeme eğilimi devam ederken, piyasalar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un bugün yapacağı basın toplantısını bekliyor. Öte yandan Euro/TL 4

Dolarda küresel değer kaybının sürmesiyle dolar/TL'de gevşeme eğilimi devam ederken, piyasalar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un bugün yapacağı basın toplantısını bekliyor. Öte yandan Euro/TL 4.7388 ile rekor tazeledikten sonra 4.72 seviyesinden işlem görüyor.

Dolarda küresel değer kaybının sürmesiyle dolar/TL'de gevşeme eğilimi devam ederken, piyasalar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un bugün yapacağı basın toplantısını bekliyor. Öte yandan Euro/TL 4.7388 ile rekor tazeledikten sonra 4.72 seviyesinden işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam çalışma ziyareti için Türkiye’de bulunan ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson’la biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre dün gerçekleşen görüşmede, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı.

Dolar ne kadar oldu?

Dün saat 18.02'de 3.7696/3.7706 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 3.7662/3.7689 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4. 72'den işlem görüyor.

Bugün ise saat 11.00’de Çavuşoğlu ve Tillerson bir basın toplantısı düzenleyecek.

Öte yandan yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurtdışında saat 12.30’da İngiltere perakende satışlar, saat 16.30’da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları, saat 18.00’de ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

Bir bankacı, “Dolar endeksindeki düşüş TL’ye jeopolitik risklerin baskısı nedeniyle yeterince yansımıyor. TL’nin dolar karşısındaki ralliye tam olarak katılamadığını değer kazanımının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla sınırlı kaldığını düşünüyorum” dedi.

Aynı bankacı, “ABD ile görüşmelerin seyri önemli. Öte yandan dolar endeksinde zayıflık ettikçe ya da ABD ile görüşmelerden negatif birşey çıkmazsa dolar/TL’de 3.73 seviyesine gerileme olabilir. Yukarıda ise 3.79 civarına dönüş yukarı hareketi başlatabilir” dedi

Dolar, piyasada düşüş eğilimi yaratan faktörlerin ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin dolara verdiği desteği dengelemesiyle başlıca para birimleri karşısında üç yılın dip seviyesine gerileyerek, iki yılın en büyük haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor.

Dolar Washington’un zayıf dolar stratejisi izleyebileceği ve diğer ülkelerin gevşek para politikasını azaltmaya başlamasıyla getiri avantajının azalması yönündeki endişeler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin baskısı altında bulunuyor.

Yatırımcılar, ABD bütçe açığına ilişkin endişelerin artmasıyla dolara olan güvenin azaldığından kuşku duyuyorlar. ABD bütçe açığının hükümetin harcama savurganlığı ve büyük kurumlar vergisi indirimlerinin yaşandığı bir ortamda 2019 yılında 1 trilyon dolara yaklaşması bekleniyor.

ABD tahvil getirileri son yılların yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Fed yetkililerinin ABD hisse senetlerinde son dönemde yaşanan oynaklığın Mart ayında faiz oranlarını artırmalarına engel olamayacağına işaret etmesinin ardından tahvil fiyatlarının gerilemesiyle iki yıllık tahvil getirileri 9.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD ile ilişkilerin seyri piyasalarda yakından izlenirken, dolarda küresel değer kaybı TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değerlenmesini sağlıyor.

Dün saat 18.02’de 3.7696/3.7706 seviyesinde olan dolar/TL, 3.7580’e kadar geriledikten sonra saat 09.34’da 3.7662/3.7689 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.2451/4.2482, euro/TL ise 4.7239/4.7273 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.05, valörde son işlemde yüzde 12.03 seviyesindeydi. Bu sabah saat 0933’te yüzde 12.05 seviyesinde.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.20, valörde son işlemde yüzde 13.12 seviyesindeydi. Bu sabah saat 0933’te yüzde 13.17 seviyesinde.

HİSSE PİYASASI

BIST-30 endeksinin en yakın vadeli işlemleri bu sabah yüzde 0.4 yükselişle hareket ederek BIST-100’de pozitif açılışa işaret ediyor.

AHL Forex notunda hisse senedi piyasası ile ilgili olarak, “115,000 seviyesinin aşılması ile yeni alımlarında devreye girdiğini gördüğümüz endeks için geçtiğimiz iki haftadaki kayıpların ardından gelen en güçlü yükseliş olması dikkat çekmektedir. Bununla birlikte 117,700 direnci önümüzdeki süreçte yakından takip edilecek olup, bu direnç aşılmadıkça toparlanmanın sınırlı kalma ihtimali devam etmektedir” denildi.

Etiketler :