Erkan Baş: Yöneticileri zenginleşen toplumlar fakirleşir

Erkan Baş: Yöneticileri zenginleşen toplumlar fakirleşir
TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş yeni kanun teklifiyle ilgili yaptığı meclis konuşmasında iktidara yüklendi. Baş, "Yöneticileri zenginleşen toplumlar fakirleşir" dedi.

İşte Erkan Baş'ın konuşmasından satırbaşları:

  • Kim ne için geldi buraya bilmiyorum ama ben kendi adıma seçim döneminde bu ülkenin işçilerine, emekçilerine, yoksullarına söz vermiş bir arkadaşınızım. Dedik ki "biz o parlamentoya gideceğiz, sizin sesiniz olacağız, sizin sözünüzü o parlamentoya taşıyacağız. O parlamentoda size karşı yasalar çıktığında, elimizden geldiğince bunun karşısında durmaya çalışacağız. Çıkamıyorsak da tarih önünde bunları mahkum etmeye çalışacağız.
  • Bu teklif Türkiye'deki milyonlarca işçi için, emekçi için, yoksul için ne ifade ediyor? Açık söyleyeyim, hiçbir şey ifade etmiyor. Şaşırtıcı bir şey mi? Değil. Bu parlamentoda zaten işçiler, emekçiler adına pek bir şey yapılmıyor. Tam tersi yapılıyor hep. Her türlü yasa önerisi patronların, zenginlerin çıkarları için uygulanıyor.
  • Bazı arkadaşlarımız ben patronlar için buradayım, onları zengin etmek için buradayım diye düşünüyor olabilir ama Türkiye'de işçiler, emekçiler de bu parlamentoyu izliyorlar ve bunları unutmayacaklardır.

ERSİN TURHAN TEPKİSİ

Erkan Baş geçen pazar günün canına kıyan öğretmen Ersin Turhan'ı hatırlatarak, "Bu ülkede gencecik bir öğretmen kardeşimiz, cebinde 10 lira parasıyla ve bir mektupla canına kıyıyor. Neden canına kıyıyor? Atanamadığı için, işsiz olduğu için canına kıyıyor." ifadelerini kullandı.

TRAFİK CEZALARI

  • Trafik yasası tartışıyoruz. Bir kere buradan gelen parayla ekonomik kriz falan çözülmez de işin mantığını anlamanız için söylüyorum; trafikte insanların hayatını kaybetmemesini istiyorsanız, bir kere otomotiv patronlarına hizmet etmekten vazgeçeceğiz. Siz dünyanın en mantıksız ulaşım biçimini sadece patronlar daha fazla para kazansın diye insanların önüne getirirseniz, kentleri sadece ve sadece betonlarla yığarsanız, trafik kazaları olacak ve insanlar ölecek insanlar. Bunları konuşmamız gerekirken cezayla, sopayla insanları eğitmeye çalışıyoruz.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

  • Bu teklifin gelmesinin tek faydası oldu, emeklilikte yaşa takılanları konuşma şansımız oldu. Halkımızın büyük bir talebi var emeklilikte yaşa takılanlar diye, tartışmaları izledik sonra cumhurbaşkanı çıktı bir konuşma yaptı, "Ekonomik bir kurtuluş savaşı veriyoruz" dedi. Buradan yola çıkarak da diyor ki, "Biz ekonomide kurtuluş savaşı verirken böyle bir büyük bir yükü ülkemizin, milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı" dün gece 11 buçukta bu haberi okudum, şeytan dürttü, acaba bu beyefendi ne zaman emekli olmuş diye. Google'a yazdım, 46 yaşında emekli olmuş.

'YÖNETENLERİ ZENGİNLEŞEN TOPLUMLAR FAKİRLEŞİR'

  • Yönetenleri zenginleşen toplumlar fakirleşir, acı çeker. Şimdi siz zenginleşiyorsunuz ve zenginleştikçe halkımız acı çekiyor. Neymiş, "Avrupa'da 38 yaşında emekli olan var mıymış" arkadaşlar, 2 milyon çocuk işçi var bu ülkede. Çocuğu 15 yaşında 14 yaşında atölyede çalıştırırken konuşmuyoruz ama emekliliğe geldiğinde konuşuyoruz. Bu ülkede ortalama yaşam süresi resmi rakamlara göre 75 deniyor ama hepimiz biliyoruz ki, işçiler, emekçiler, alın teriyle yaşayanlar ortalama 67'ye düşüyor. Siz insanlara diyorsunuz ki, "65 yaşına kadar bekle"... Ya bu kardeşim 2 yıl sonra muhtemelen ölecek, 40 yıl çalıştı, çalışırken de öldü. Sizin iktidarınız döneminde insanlar çalışırken ölüyor, çalışmadığı için ölüyor, bir de mezarda emekli olacaksınız diyorsunuz.

İşte Erkan Baş'ın o konuşmasının tamamı: