Erdoğan'a İş Bankası’ndan ve CHP'den sert yanıt... Kenan Evren de denemişti!

Erdoğan'a İş Bankası’ndan ve CHP'den sert yanıt... Kenan Evren de denemişti!
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta yandaş gazetecilerin sorularını yanıtlarken konuyu Türkiye İş Bankası'ndaki CHP hisselerine getirerek "Oradaki CHP hisseleri hazineye geçmeli

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta yandaş gazetecilerin sorularını yanıtlarken konuyu Türkiye İş Bankası'ndaki CHP hisselerine getirerek "Oradaki CHP hisseleri hazineye geçmeli. Atatürk’ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse hazine'ye girer" dedi. Erdoğan'ın sözleri üzerine sert bir açıklama yapan İş Bankası yönetimi, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu hassas ortamda İş Bankası'nın siyasi malzeme konusu yapılmasını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İş Bankası'ndaki CHP hissesiyle ilgili tartışma yaratan açıklamalar yaptı.

"Siyasi partiler banka kurabilir mi? Hayır, kuramaz. Ama şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü suistimal ederek, onun Ceb-i Hümayun'undan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28’inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse hazine’ye girer."

Erdoğan'ın sözleri üzerine sert bir açıklama yapan İş Bankası yönetimi, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu hassas ortamda iş bankasının siyasi malzeme konusu yapılmasını eleştirdi.

Türkiye'nin milli sermayesi olarak, üstlendiği sorumluluğun bilincini faaliyetleri ile daima ortaya koyan iş bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir.

Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız."

İş Bankası'nın Erdoğan'a yanıt niteliğindeki açıklamasında bankanın Kurtuluş Savaşı sonrasında, kurtuluşun iktisadi bağımsızlıkla da güçlendirilmesi amacıyla Atatürk'ün talimatıyla kurulduğu anımsatılarak şöyle denildi:

"Türkiye İş Bankası Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'nın ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmesi için 26 ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatları ve sermayeye bizzat katılımıyla kurulmuştur. 1 milyon tl tutarındaki kuruluş sermayesi Atatürk ile yakın çevresindeki asker ve bürokratların yanı sıra Anadolu ticaretinin önde gelenlerinin mütevazı birikimlerinden karşılanmıştır.

Atatürk'ün vefatının ardından vasiyetnamesine hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi'ne devredilmiş, yine vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılmış, hisselerden kaynaklanan temettü vasiyette belirtilen şekilde Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu'na tevdi edilmiştir. Atatürk hisselerinin oranı %28,09'dur."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, ''Sayın Erdoğan CHP'nin İş Bankası'ndan para almadığını söylemesi güzel bir olay. Daha önce Kenan Evren de aynı yolu denemişti. Evren ve arkadaşları darbe sonrası Atatürk'ün hisselerini Hazine'ye devretmişlerdi. Erdoğan önce hukuki bir sürece baksın'' dedi.

İş Bankası'nda Atatürk'ten miras kalan CHP hisseleri Kenan Evren tarafından yapılan 12 eylül askeri darbesi sonrası CHP'nin kapatılmasının ardından İş Bankası hisseleri de Hazine'ye devredilmişti. Darbecilerce 1980'de kapatılan CHP'yi 1992 yılında yeniden açan Deniz Baykal, uzun süren bir hukuki mücadele vererek Kenan Evren'in Hazine'ye devrettiği İş Bankası hisselerini de tekrar CHP'ye kazandırmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yüzde 28.09'luk hisseye karşılık İş Bankası Yönetim Kurulu'nda 4 üyesi bulunuyor ve CHP, bu hisselerden bir kuruş para bile almıyor. İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin geliri, yine Atatürk'ün vasiyeti gereği Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu'na aktarılıyor. Hisse gelirlerinden Atatürk'ün manevi çocuklarına da maaş veriliyor.

CHP’li Tezcan’dan ‘İş Bankası’ açıklaması

CHP'li milletvekili Bülent Tezcan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İş Bankası açıklamasıyla ilgili bir tweet paylaştı.

Tezcan, “Erdoğan'ın Atatürk'ün mirasına saldırı ve saygısızlık niteliğindeki İş Bankası tartışmasını açmasının amacı dikkatleri ekonomik krizden başka alana taşıma çabası ve hukuk dışı bir dizi ekonomik operasyonlara hazırlık gibi görünüyor.” ifadesini kullandı.

İşte o tweet:

Etiketler :