Erdoğan ve Çipras'tan ortak basın açıklaması: Konu yine Lozan anlaşması

Erdoğan ve Çipras'tan ortak basın açıklaması: Konu yine Lozan anlaşması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina'ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Povlupolus'dan sonra Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konu yine Lozan anlaşması...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina'ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Povlupolus'dan sonra Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konu yine Lozan anlaşması oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Lozan Anlaşması'nın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Ege'nin dışında Lozan'la ilgili hiçbir şey yok mu? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu?" diye sordu.

İki lider görüşme sonrası kameralar karşısına geçti. İlk olarak sözü alan Aleksis Çipras'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"LOZAN ANLAŞMASI'NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ"

"Bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz. Bunu açık ve net söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile açık ve net bir şekilde konuştuk." diyen Çipras, anlaşmazlıkların arkasına gizlenmediklerini ifade ederek, "Bölge ile ilgili Ege ile ilgili konuları konuştuklarını ve Türkiye'nin bölgedeki ihlallerinin sona ermesi gerektiğini" belirttiğini ifade etti.

Ardından söz alan Erdoğan ise şunları söyledi:

"BAŞMÜFTÜLER ATAMA İLE GELİYOR, LOZAN SEÇİM DİYOR"

Müslüman azınlığın durumunda iyileştirmeler yapılmasını talep ettiğini belirten Erdoğan, "Lozan Türkiye ile Yunanistan arasında bir anlaşma değildir. Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor. Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Batı Trakya'daki Müslümanların hukukunu korumak Yunanistan hükümetinin sorumluluğundadır.  İnançlarını yaşama konusunda da sıkıntıları var. Başmüftüleri atama ile geliyor, Lozan seçim diyor."

ÇİPRAS: 43 YAŞINDAYIM BU MESELE SÜREKLİ TARTIŞILIYOR

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Lozan Anlaşması'nın güncellenmesi için 9 diğer ülkeyi de aynı masaya toplamamız lazım. Yunanistan'ın toprak bütünlüğüyle ilgili olarak herhangi bir durum söz konusu değil."  dedi ve ekledi:  "Ancak Yunanistan'daki Yunan vatandaşlarıyla ilgili konular başka ülkeleri ilgilendiren konular değil, bu bizim meselemiz. Sayın Erdoğan'ın Ege'deki ve Kıbrıs'taki fikir ayrılıklarıyla ilgili bahsettiğini duydum. 43 yaşındayım ve bu mesele sürekli tartışılıyor. Sevgili Cumhurbaşkanı bu durum 43 yıldır devam ediyor. 43 yıl önce yasadışı bir işgal olmuştu bu nedenle bu konu ortaya çıktı."

ÇİPRAS'IN "43 YAŞINDAYIM, 43 YILDIR DEVAM EDİYOR" SÖZÜNE ERDOĞAN'DAN YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çipras'ın sözlerine şöyle yanıt verdi: "Sayın Çipras'ın 43 yaşındayım, 43 yıldır devam ediyor demesi… Bu işi çözmenin yollarını aramamız lazım. Ben bu süreci hep yakından takip ettim. Kimin minderden kaçtığını biliyorum. Asker bulundurmadan bahsediyorlar, Yunanistan asker bulundurmadı mı? Orada asker bulundurma olayı Annan planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktık. Referandumda kim ters hareket etti?"

Etiketler :