Erdoğan referandum öncesi de "ispat et, istifa ederim" demişti, ispat edildi ama istifa yok!

Erdoğan referandum öncesi de "ispat et, istifa ederim" demişti, ispat edildi ama istifa yok!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Sistemi referandumu öncesinde de Kılıçdaroğlu'na "Cumhurbaşkanına fesih yetkisi verildiği maddesini ispat et, istifa ederim" dedi ancak ispat edildikten sonra istifa etmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Sistemi referandumu öncesinde de Kılıçdaroğlu'na "Cumhurbaşkanına fesih yetkisi verildiği maddesini ispat et, istifa ederim" dedi ancak ispat edildikten sonra istifa etmedi. Erdoğan'ın "yurt dışına çıkarılan paralar" hakkında da aynı meydanı okuması referandum öncesi yaşanan bu olayı hatırlattı.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun kendisi hakkında “Yurt dışında paraları var” iddialarına yanıt vererek, “Yurt dışında bir kuruşum olduğunu ispat etsin, istifa ederim” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN O ZAMAN DA "İSTİFA EDERİM" DEDİ, İSTİFA ETMEDİ

Hatırlayacak olursanız CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başkanlık Sistemi referandumu öncesi, yeni gelecek sistemin maddelerinin birinde “Cumhurbaşkanı’na meclisi fesih” yetkisi olduğunu söyledi. Bunun ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na yine “İspat etsin, istifa ederim” diyerek meydan okudu. Başkanlık sisteminde iddia edilen maddenin olduğu ispat edildi ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan istifa etmedi.

OLAYLAR NASIL GELİŞMİŞTİ?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, getirilecek Başkanlık Sistemi’nde Cumhurbaşkanı’nın fesih yetkisi olduğunu söyledi.

ERDOĞAN: EY KILIÇDAROĞLU FESİH YETKİSİ YOK İSTİFA ET, İSPAT EDERİM

Erdoğan Kılıçdaroğlu’nun  bu iddialarına yanıt vererek "Diyor ki Cumhurbaşkanı'nın, Meclis'i feshetme yetkisi var. Ya yalan söyleme Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi yok. Ey Kılıçdaroğlu, şu hazırladığımız yasal düzenleme içerisinde, böyle bir şey varsa, bunu ispat et ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanına meclis feshi yetkisi Başkanlık Sistemi düzenlemesinde olduğu ortaya çıktı.

Başkanlık Sistemi düzenlemesinde yer alan İlgili madde;

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.”

Cumhurbaşkanı'na verilen fesih yetkisi ile ilgili bir diğer bilgi de "Başkanlık Sistemi için Evet" kitapçığında yer alıyor

KILIÇDAROĞLU: BİZ AĞZIMIZDAN ÇIKAN SÖZLERİ ARAŞTIRARAK SÖYLÜYORUZ

Cumhurbaşkanına meclis feshi yetkisinin verileceği ispatlandıktan sonra CNNTürk’te katıldığı bir programda konuşan Kılıçdaroğlu, “Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

Fesih nedir ne değildir çok iyi bilirim. Yorum yapmaya gerek yok TDK’nın sözlüğüne bakıyoruz. Fesih; parlamentonun feshi demektir. Bir Anayasa hakimi diyor ki: Fesih, Meclis’in kendi iradesi dışında, görev süresi dolmadan görevine son verilmesidir. Fesih budur. Dolayısıyla fesih yetkisi vardır. Milyonlarca vatandaşın seçip parlamentoya yolladı vekillerin iradesini yok sayıp, bir kişiye ‘gel vatandaş seçime’ git denilebilir mi? Halkın seçtiği parlamentoyu niye erken seçime götürüyorsun? 550 milletvekilinin bir kişinin iradesiyle görevine son verilmesine ben karşıyım.

KILIÇDAROĞLU: CUMHURBAŞKANI GÖREVDEN AYRILACAK MI?

Mustafa Kemal’e de aynı şey teklif edilmiştir fakat kendisi kabul etmedi. Mevcut anayasada da var bu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söylüyor bunu 9 Ocak’ta. Şunu söyleyebilir Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu sen hukuk mu okudun’ tabii diyebilirsin. Ama bunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. MHP Milletvekili Mehmet Parsak da söylüyor bunu. Burhan Kuzu’nun böyle dünya kadar örneği var. Şimdi merak ediyorum, Cumhurbaşkanı görevinden ayrılacak mı? Şimdi ayrılmasını istemem. Fakat Kılıçdaroğlu bir şey söylüyorsa en az 50 yere sorsun. Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz. Görev süresi dolmadan sen Meclis’i seçime götürüyorsan feshetmiş oluyorsun.

Etiketler :