Erdoğan ve Mattis görüşmesinde dikkatlerden kaçmayan rozet

Erdoğan ve Mattis görüşmesinde dikkatlerden kaçmayan rozet
ABD Savunma Bakanı James Mattis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

ABD Savunma Bakanı James Mattis Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini kabulünden önce Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüştü. Bakan Canikli ve Mattis'in ikili görüşmesinin ardından heyetlerarası bir görüşmeye geçildi. Mattis daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabulü için Cumhurbaşkanlığı Külliyesine hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Mattis’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

DİKKATLERDEN KAÇMADI

O görüşmede gözlerden kaçmayan da birşey vardı... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulü sırasında ABD Savunma Bakanı James Mattis’in yakasına taktığı Türk ve ABD bayraklarından oluşan dostluk rozeti gözlerden kaçmadı.

Türkiye’nin ABD’den PYD ve FETÖ taleplerinin ardından ABD ile Türkiye arasında esen soğuk rüzgarların üzerine ABD Savunma Bakanı’nın rozet jesti ılımlı bir adım olarak kabul edildi. Ak Saray’da düzenlenen toplantıda ABD Savunma Bakanı James Mattis’e, Büyükelçi atanmadığı için, ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett eşlik etti. Kosnett de kabüle  ABD Savunma Bakanı James Mattis gibi yakasında aynı rojetle geldi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Savunma Bakanı Mattis'e  ABD'nin terör örgütü YPG'ye desteğinden Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı ilettiği belirtildi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Öte yandan, Erdoğan’ın Mattis’i kabulünde, ikili ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre bugün Beştepe’de gerçekleşen kabulde, terör örgütü IŞİD ve terör örgütü PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.

Bu çerçevede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referanduma gitmesininin yanlış bir adım olacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, konuk bakana, ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlıkları da dile getirdiği kaydedildi.

"RAHATSIZIZ"

IŞİD'den temizlenen yerleşim birimlerinde yönetimin yerel halka bırakılması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturmayı hedefleyen mekanizmanın desteklenmesinin önemine de değindi. Irak’ta Kandil ve Sincar’daki PKK unsurlarına karşı ortak mücadelenin, savunma sanayi alanında işbirliğinin ele alındığı kabulde, Türkiye ve ABD’nin stratejik ortaklıklarının ve NATO’da iki önemli müttefik olduklarının da altının çizildiği öğrenildi.

Etiketler :