Enkazdan kötü haber! Çöken binada can kaybı 18’e çıktı

Enkazdan kötü haber! Çöken binada can kaybı 18’e çıktı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kartal'da çöken binayla ilgili son durumu içeren açıklamalarda bulundular.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yaklaşık 3 gün oldu. 74 saatin içerisindeyiz. Bu ana kadar enkazdan 32 vatandaşımızı çıkardık. Bunların 14’ünü sağ olarak maalesef 18’ini vefat halinde çıkardık. Son çıkardığımız vatandaşımızın kimliği henüz belli değil. Onun kimliği belli olunca da kamuoyuyla paylaşacağız. Buraya gelirken, bir vatandaşımıza daha ulaşıldığı, yeni ulaşıldığı belirtildi. Her halde bir yarım saat, bir saat içerisinde çıkarılması mümkün olur” dedi.

“ADLİ SORUŞTURMA DEVAM ETMEKTEDİR”

Soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımız buraya, hastaneye ve cenaze namazlarına katıldı. Adli soruşturma devam etmektedir. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı da bir soruşturma başlatmıştır. Yani meselenin hem adli, hem de idari bölümü bir arada yürümektedir. Arama kurtarma çalışmaları aynı titizlikle devam etmektedir. Dün gece siz de şahit oldunuz, bir ara sismik bir hareket olduğu söylendi. Riskli bir alanda çalışıldığını daha önce söylemiştik. Bu sismik hareket dolayısıyla da bir değerlendirme daha yapıldı. Ama çalışmanın devam etmesine yönelik bir durumun olmayacağı ortaya konuldu. Ve çalışma devam ediyor. İnşallah enkazından altındaki vatandaşlarımıza da ulaşırız ve böylece enkazın altında ve enkazla ilgili gerekli çalışmalarımızı süratle bitirme kabiliyetini ortaya koyarız” şeklinde konuştu.

“10 TANE BİNAYI GÜVENLİK GEREKÇESİYLE BOŞALTTIK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bir açıklama yaparak, “Alanın bulunduğu 12 bin 580 numaralı adamız. Bu ada içerisinde 8 tane bina mevcut. Toplam bu adamızda 131 bağımsız bölüm var. Mevcut binamızda 14 konut, 3 tane ticari ünitemiz var. Bu adada mevcut imar planına göre yapılaşma alanı 8 bin 390 metrekareyken, fiili mevcut inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu detayları daha sonra bina bina kamuoyuyla paylaşacağız. Ama ruhsat projesinin haricinde katlar ve ilave alanlar mevcut. Bu alanların da tespitlerini arkadaşlarımız yapıyorlar. Şu an bu alanda valiliğimiz, İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda etrafında bulunan tam 10 tane binayı güvenlik gerekçesiyle boşalttık. Bu binalardaki vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde koordineli bir şekilde süreci yürütüyoruz” diye konuştu.

“HEM BETON DAYANIMI HEM DE ÇELİK, ÇEKME DAYANIMI OLDUKÇA DÜŞÜK BİR BİNAMIZ”

Kurum, “Yıkılan binamızdan aldığımız karot deneyleri numuneleri sonucunda; Bu binamız normalde zemin+5 kat ruhsatlı projesi, yerinde zemin+7 kat yapılmış. Kullanılan beton numunesi C3 ile C10 arasında beton kalitesi çıkıyor. Şu an bu binanın yeniden yapılması durumunda beton sınıfının C30 olması gerekiyor. Zaten gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü beton demirin kullanılmadığı bir statik durum söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik, çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız. Buna ilişkin süreci hem bakanlığımız ve savcılığımız yürütüyor” dedi.

SORULARI YANITLADILAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kartal’da çöken binayla ilgili son durumu içeren açıklamalarda bulundu. Açıklamanın ardından Bakan Soylu ve Kurum gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Kurum, “10 katlı bina aslında 3 katlı mıydı ve gözden nasıl kaçmış?” sorusuna, “Ruhsat projesi 3 katlıydı. Gerekli tespitler yapılıyor. Şu an bizim için acil olan yıkılan bina altında kalan vatandaşlarımız. Yapılan tespitlerle gerekli işlemler yapılacaktır. Bizim buradan vatandaşlardan talebimiz. Burada oturan vatandaşlarımız bölgedeki riskli binaları bakanlığımıza başvurarak ücretsiz olarak riskli yapı tespitlerini yaptırmalarıdır. Bu tespitlere göre de hareket edeceğiz” şekline yanıt verdi.

ENKAZ ALTINDA ULAŞTIĞIMIZ KİŞİ MUHTEMELEN YAŞAMIYOR”

Bakan Soylu ise kendisine yöneltilen, “Konuşmanız sırasında, enkaz altında bir kişiye daha ulaşıldığını ve bir saat içinde de o kişiye ulaşacağınızı söylediniz. Acaba herhangi bir ses duyarak mı yeri tespit ettiniz, yaşayıp yaşamadığına dair bir bilgi var mı?” sorusuna, “Enkaz altında ulaştığımız kişi muhtemelen yaşamıyor” yanıtını verdi.

“ENKAZ ALTINDA KAÇ KİŞİNİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Süleyman Soylu, “Enkaz altında kaç kişi var?” sorusuna da, “Baştan beri bir rakam vermedik. İlk başta sayın valimiz binadaki sayıyı Sayın Valimiz verdi. Ama bir binaya gelmiştir, 2 binada olduğunu düşünüp ama binada olmayan öğrenciler var. Biz bunu dün tespit ettik. Biz toplam sayıyı biliyoruz ama hayatın doğal akışına yönelik gelen oluyor çıkan oluyor. O esnada sokaktan geçenler var, arabanın arkasından geçenler var. Biz aslen sayıyı biliyoruz. Ama ne sizi yanıltmak ne de kamuoyunu yanlış bir bilgi vermemek adına bu konuda, olayın başından itibaren enkaz altında kaç kişinin kaldığını söylemedik. Yine aynı tutarlılığımıza devam etmek istiyoruz” şeklinde cevapladı.

DHA