Emeklilite Yaşa Takılanlar (EYT) için kanun teklifi

Emeklilite Yaşa Takılanlar (EYT) için kanun teklifi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise kanun teklifi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise kanun teklifi verdi. Gerekçesinde, 08.09.1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı yasanın yürürlüğe girdikten sonra ilk defa geriye doğru işletilen bir yasa olarak vatandaşın hakkını gasp ettiğini gösteren Gürer, 3 milyon kişinin mağdur edildiğine de dikkat çekti.

İşte Ömer Fethi Gürer'in verdiği kanun teklifi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 17.08.2018

Ömer Fethi Gürer

Niğde Milletvekili

GEREKÇE:

08.09.1999 tarihinden önce işbaşı yapan SSK’lı, BAĞ-KUR’lu, EMEKLİ SANDIĞI mensubu herkes emeklilikte yaşa takılmıştır.

08.09.1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı yasa ülkemizde yürürlüğe girdikten sonra ilk defa geriye doğru işletilen bir yasa olarak vatandaşın hakkını gasp etmiştir. Bu gaspın sona ermesi için bu yasanın geriye doğru işlemesinin iptal edilmesi gerekmektedir.

Türkiye genelinde 1999 yılından önce sigortalı olup emekli olabilmeleri için yaş sınırları uzatılan yaklaşık 3 milyon kişi mağdur edilmektedir. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sigorta prim gün sayılarını tamamlamalarına rağmen emekli edilmemesi ülkenin kanayan bir yarası hâline gelmiştir.

Emeklilikte yaşa takılanlar, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil birçok yolla haklarını arama çabalarına girmişlerdir fakat hala bir sonuç elde edememişlerdir. Prim günü dolanın yaşa takılmadan emekli olması genç işsizliği önlemek açısından da önem arz etmektedir.

Vermiş olduğumuz Kanun Teklifi ile bu konunun derinlemesine araştırılarak çözüm üretilmesini, mağduriyetlerin giderilmesini ve dolaylı olarak genç işsizliğin önlenmesini amaçlamaktayız.

Etiketler :