Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni gelişme

Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni gelişme
Yüz binlerce insanı mağdur eden 'emeklilikte yaşa takılma' durumu için MHP milletvekili Arzu Erdem, meclise yasa tasarısı sundu.

2008 yılında çıkan yasayla, SSK'ya tâbi çalışanların emekli olabilmesi için 7200 prim gününü doldurması ve 65 yaş şartını sağlaması gerekliliği gelirken, prim gününü doldurmasına rağmen emekli olmak için yaş engeline takılan birçok vatandaş mağdur olmuştu. Yaş engeline takılan vatandaşlar örgütlenerek, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) adı altında organize olmuş ve taleplerini bakanlıklara ve yetkililere iletmek için mücadele etmeye başlamışlardı. Her seçim döneminde siyasiler tarafından tekrar tekrar gündeme getirilen emeklilikte yaş sorununu çözmek adına, Finlandiya modeli, Alman modeli gibi birçok farklı model için çalışma yapıldığı söylense de bir türlü çözülememiş ve mağduriyetler giderilememişti.

Emeklilikte yaşa takılanlar, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil birçok yolla haklarını arama çabalarına girdiler fakat bir sonuç alamadılar.

MHP Milletvekili Arzu Erdem'in sunduğu yasa tasarısı, eğer kabul edilirse, emeklilikte yaşa takılanların emekli olmasını sağlayacak.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik öngören teklifte; sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı şartını sağlayıp yaş koşulunu sağlayamayanların yasanın çıkması halinde 3 ay içinde SGK’ya başvurarak emekli olabilecekleri yazıyor.

Sunulan yasa tasarısında, 1999 yılından önce çalışmaya başlayan sigortalı vatandaşların hizmet sürelerini ve prim gününü doldurmaları hâlinde emekli olacaklarını bilerek çalışmaya başladıkları fakat özellikle 2008 yılında yapılan düzenlemeyle mağdur oldukları belirtiliyor. Yaşa takıldığı için emekli olamayan kişinin ailesinin geçimini sağlamakta zorluk çektiği çünkü iş aradığında 'yaşlısın', emekli olmak istediğinde ise 'gençsin' cevabıyla karşılaştığı ifade ediliyor.

Etiketler :