Elektriğe zam mı geliyor? 1 Ocak'tan itibaren...

Elektriğe zam mı geliyor? 1 Ocak'tan itibaren...
BOTAŞ, 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere doğalgaz santrallarına sattığı doğalgazın fiyatını, yüzde 8 artırdı. Buna göre doğalgaz santralları, her 1000 metreküp gaza 704 TL yerine 763 TL ödeyecek. Bu zam ile oluşan maliyet...

BOTAŞ, 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere doğalgaz santrallarına sattığı doğalgazın fiyatını, yüzde 8 artırdı. Buna göre doğalgaz santralları, her 1000 metreküp gaza 704 TL yerine 763 TL ödeyecek. Bu zam ile oluşan maliyet baskısı nedeniyle 1 Ocak’ta elektriğe zam gelmesi bekleniyor.

%60 ÖZEL SEKTÖRDEN

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre BOTAŞ, doğalgaz santrallarına ihtiyaç duydukları doğalgazın yüzde 40’ını satacak. Kalan yüzde 60’lık bölümünü ise özel sektör gaz ithalatçıları ya da toptancıları karşılayacak.

ELEKTRİK TARİFELERİ 1 OCAK'TA BELLİ OLACAK

Türkiye’de, doğalgaz tarifeleri aylık, elektrik tarifeleri 3’er aylık dönemlerle gözden geçiriliyor. BOTAŞ’ın doğalgaz santrallarına yaptığı zam sonrasında gözler, 1 Ocak’ta geçerli olacak yeni elektrik tarifelerine çevrildi. Vatandaşın kafasında elektriğe zam gelir mi? sorusu var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da (EPDK), bu konuda hazırlıklara başladı. Kaynaklar, son dönemde dolar kurundaki artış, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) (güneş, rüzgâr ve su santrallarından alım garantisinden kaynaklı) gelen milyarlarca liralık ek yük ve diğer kalemlerdeki (dağıtım ve iletim gibi) artışı nedeniyle elektrikte bir maliyet baskısı oluştuğunu belirtti. Kaynaklar “Elektriğe birkaç yıldır zam yapılmıyor. Ancak, bu baskı 1 Ocak’ta tek haneli bir artışı gündeme getirebilir” dedi ve sadece YEKDEM’in yıllık maliyetinin 5-6 milyar TL olduğunu belirtti.

DOĞALGAZ FİYATLARI KONUTLAR İÇİN DEĞİŞMEDİ

BOTAŞ, dün de yeni tarifelerini açıkladı. Şirket, 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere doğalgaz santrallarına sattığı doğalgazın fiyatını, yüzde 8 oranında artırdı. Yeni tarife uyarınca doğalgaz santralları, her 1000 metreküp doğalgaza 704 TL yerine 763 TL ödeyecek. Konut aboneleri içinse fiyat değişikliği yok.

SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ 2 BİN KİLOVATA DÜŞÜRÜLDÜ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte serbest tüketici limitini yıllık 2 bin 400 kilovatsaatten 2 bin kilovatsaate düşürdü. Böylece, 2018’den itibaren uygulanmaya girecek yeni limitle 3 milyon 661 bin elektrik abonesi daha serbest tüketici olma hakkından yararlanabilecek.

Kurum, tüketicilerin elektriğini istediği tedarikçiden alabilme sınırı olarak bilinen serbest tüketici limitini 2003’ten bu yana kademeli olarak azaltıyor.

Etiketler :