Türkiye Tarihinde Bir İlk Yaşanacak: Altını Altüst Edecek Uyarı Geldi

Türkiye Tarihinde Bir İlk Yaşanacak: Altını Altüst Edecek Uyarı Geldi
Dünyayı etkisi altına alan krizin en büyük yansıması altın fiyatlarında görülürken, ons altın geçtiğimiz hafta 2431 doları görerek rekor kırdı. Dünyaca ünlü bankalardan altın fiyatlarına ilişkin peş peşe raporlar gelirken, yıl sonuna kadar yaşanması beklenen gelişmeler Türkiye tarihinde de bir ilkin gerçekleşmesine neden olacak.

Türk lirasında yaşanan yüksek değer kaybı, TL karşısındaki tüm varlıkların hızla artış yaşamasına neden olurken, son yıllarda en fazla yükselen yatırım araçlarının başında altın yer alıyor.

Özellikle Türkiye'de gram ve çeyrek altın fiyatları, hem dolar kurundaki artış hem de ons altındaki yükseliş nedeniyle her geçen gün rekor seviyelere ulaşırken, İran ve İsrail arasındaki gerilim ile altında birkaç gün içerisinde tarihi bir yükseliş dalgası görüldü.

Xauusd paritesi, 2431 dolara ulaşarak geçtiğimiz hafta tarihinin en yüksek seviyesini görürken, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin bir nebze dinmesiyle birlikte altın fiyatlarında da ufak geri çekilmeler görüldü. Ancak sınırlı düşüşlerin ardından altın sahiplerini heyecanlandıran rapor dünyanın en önemli finans kuruluşlarından geldi.

gold8.webpALTINDA REKOR YÜKSELİŞ SÜRECEK

ABD'nin en büyük yatırım bankaları arasında gösterilen Goldman Sachs, yatırımcılarına ilişkin paylaştığı değerlendirme raporunda altın fiyatlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Sachs, 2024 yılının sonu itibarıyla ons altın fiyatlarının 2700 dolara ulaşmasını beklediklerini aktarırken, bir başka ABD'li bankacılık devi Citibank'ın tahmini ise 3000 dolar oldu.

Türkiye'de aralarında gram, çeyrek, yarım ve tam altınların da bulunduğu sarrafiye grubu altınların tamamı hem dolar kuru hem de ons altın fiyatları hesaplanarak belirlendiğinden, yaşanacak bu artışlar Türk lirası ile satılan altın türlerinde de tarihi artışların yaşanacağı anlamına geliyor.

kuyum33.jpg"GRAM ALTIN 3850 LİRAYI AŞABİLİR"

Üstelik altın alımını TL ile gerçekleştiren yatırımcılar, ons altın tarafındaki yükselişin yanı sıra dolar kurundaki artışların da bedelini ödemek zorunda kalacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından oluşturulan projeksiyonlara göre Türkiye'de yıl sonu itibarıyla görülmesi beklenen dolar/TL paritesi yaklaşık 40 TL olarak belirlenmiş durumda.

Hem ons altında beklentilerin gerçekleşmesi, hem de yıl sonuna kadar dolar kurunun 40 liraya dayanması halinde gram altın fiyatlarının 3850 liraya kadar ulaşması bekleniyor. Böylesi bir artışın gerçek olması, Türkiye tarihindeki en yüksek altın fiyatlarının görülmesinin yanı sıra, bir takvim yılı içerisinde yüzdelik olarak altın fiyatlarında yaşanan en büyük yükseliş anlamına gelecek.