Tüketici güveni aralık ayında azaldı

Tüketici güveni aralık ayında azaldı
Tüketici güveni aralıkta bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında azaldı. Kasım ayında 76,6 olan endeks, aralık ayında 75,6 oldu.

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Ekonomik durum beklentisi düştü

Alt endekslere bakıldığında, aralıkta ‘gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi’ endeksinde aylık bazda düşüş oranı yüzde 4 oldu.

‘Mevcut dönemde hanenin maddi durumu’ endeksi aralıkta yüzde 1,5 düşerken, ‘gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi’ endeksinde düşüş yüzde 0,6 oldu.

‘Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi’ endeksi ise aralıkta yüzde 0,7 arttı.

Etiketler :