TÜİK 'fiyat listesi' davasını kaybetti...Sansürlenen fiyat listesi açıklanacak

TÜİK 'fiyat listesi' davasını kaybetti...Sansürlenen fiyat listesi açıklanacak
DİSK, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamayı durdurmasına karşı açtığı davayı kazandı.

DİSK açıklamasında TÜİK'in madde fiyat listesini Haziran 2022'den beri açıklamadığını ve bu durumun enflasyon verilerini daha da şüpheli getirdiği belirtildi.

Açıklamada, TÜİK’in Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesini kesintisiz olarak yayımladığı hatırlatıldı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi oybirliği ile DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının TÜİK'in görevi gereği olduğunu belirterek bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında DİSK tarafından istenen bilgilerin TÜİK tarafından elde edilen ve önceki yıllarda da kurum tarafından yayımlanmış olan istatistiksel verilere ilişkin olduğu ve bu bilginin kurumun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğu gerekçesiyle bilgi edinme talebinin reddinin hukuksuz olduğuna ve dava konusu ret işleminin iptaline karar verdi.

DİSK, bu yargı kararıyla TÜİK'in Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde fiyat listesini tekrar açıklamak zorunda kaldığını vurguladı.

Kararın gereğini yerine getirmesi, madde fiyat listesini DİSK’e vermesi ve kamuoyuna açıklaması için TÜİK’e başvurulacak.

Etiketler :