Truss, vergi planında u dönüşü yaptı

Truss, vergi planında u dönüşü yaptı
İngiltere Başbakanı Truss, piyasalarda büyük tepkiye neden olarak sterlinin tarihi değer kaybına ve borçlanma faizlerinin yükselmesine neden olan, önceki hükümetin kurumlar vergisinin yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarma planını askıya almaktan vazgeçtiklerini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, piyasalarda büyük tepki çeken önceki hükümetin kurumlar vergisini artırma planını değiştirmeyeceklerini açıkladı. Truss, eylül başında Muhafazakar Parti’nin başına geçerek, başbakanlığa atanmasının ardından yaptığı açıklamada, daha önceki hükümetin Nisan 2023’ten itibaren kurumlar vergisini yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarma planını askıya alacaklarını açıklayarak piyasalarda sert tepkiye yol açmıştı. Truss, bugün yaptığı açıklamada, “Mini bütçemizin (bazı) bölümlerinin piyasaların beklediğinden daha hızlı ve daha ileriye gittiği açık. Şu anda piyasaları mali disiplinimiz konusunda temin etmek için adım atmamız gerekiyor” dedi.

Sterlinde tarihi düşüş yaşanmıştı

Hükümetin yeni ekonomi önlemleri, yatırımcıların maliye politikasına güvenini sarsmış, sterlinin dolar karşısında tarihi değer kaybına ve borçlanma faizlerinin daha da yükselmesine neden olmuştu. Bugün görevden alınan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in 26 Eylül’de vergi kesintileri planını kastederek “Daha fazlası yolda” açıklaması yapmasıyla sterlin Asya’da yüzde 5 civarında değer kaybederek 1,0350 dolar ile rekor düşük seviyeye gerilemişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül’de İngiltere tahvil piyasalarında yeniden keskin satışlar görülmesinin ardından ülkenin 23 Eylül’de açıkladığı yeni ekonomi politikalarını açıkça eleştirmişti.

Etiketler :