Tarım ve Orman Bakanlığı Öyle Bir Adım Attı Ki, Koyun ve Keçiyi Unutun! Haber Verilmediği İçin Tüm Üreticiler Büyük Mağdur

Tarım ve Orman Bakanlığı Öyle Bir Adım Attı Ki, Koyun ve Keçiyi Unutun! Haber Verilmediği İçin Tüm Üreticiler Büyük Mağdur
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvancılık destek modelinde yapılan değişiklikler, üreticileri mağdur etti. Yeni modelde anaç koyun ve keçi yerine kuzu ve oğlaklara destek verilecek, ancak geçiş süreci sorunlu...

Tarımdanhaber'in aktardığına göre Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası'nda büyük değişiklikler yaşanıyor. İbrahim Yumaklı'nın önderliğinde açıklanan yeni destek modeline göre, anaç koyun ve keçi desteği yerine kuzu ve oğlaklar destek kapsamına alındı. Ancak bu değişiklik, üreticilere önceden bildirilmediği için büyük bir mağduriyete yol açtı.

GEÇİŞ YILININ ÖNEMİ

Üretici Birlikleri, sahada yaşanan mağduriyeti Bakanlığa iletirken, bir geçiş yılı uygulanmasını talep ediyor. Aksi takdirde, üreticiler 2024 yılı desteklerinden yararlanamayacak ve büyük bir mağduriyet yaşayacaklar.

AŞI VE KÜPE ŞARTI

Üreticilerin yeni destekleme modelinden faydalanabilmesi için kuzu ve oğlaklarını 4 ay işletmesinde tutması gerekiyor. Bunun için ise kulak küpesi ile kayıt altına alınması ve belirlenen aşıların yapılması gerekiyor. Ancak Bakanlık teşkilatının bu süreci yetiştirmesinin zor olduğu belirtiliyor.

TARIM İL MÜDÜRLÜKLERİNE TALİMAT

Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından 2 Nisan'da Tarım İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda, 2024 doğumlu kuzu ve oğlakların küpelenerek kayıt altına alınması ve aşılarının yapılması istendiği belirtildi. Bu sayede üreticilerin yeni destekleme modelinden mağdur olmadan yararlanması hedefleniyor.

Bu değişikliklerle birlikte Türkiye'nin hayvancılık politikalarında yeni bir dönem başlıyor. Üreticilerin desteklerden en iyi şekilde faydalanabilmesi için sürecin titizlikle yürütülmesi gerekiyor.