SSK ve Bağ-Kur Emeklisinin 'Kök Maaş' Sorunu Çözülüyor: Bu Düzenleme İle Maaş Zamları Değişecek

SSK ve Bağ-Kur Emeklisinin 'Kök Maaş' Sorunu Çözülüyor: Bu Düzenleme İle Maaş Zamları Değişecek
Yapılacak maaş düzenlemelerinden, kök maaşlarının çok düşük olması nedeniyle eksik şekilde yararlanan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yeni yılda bu doğrultuda yapılacak bir düzenlemenin haberini bekliyor. İktidar kulislerinden sızan bilgiler, 2024 yılında yapılacak zamda 'kök maaş' uygulaması için seyyanen bir artış yapılacağı yönünde.

2019 yılında yapılan kanun değişikliği ile AKP iktidarı, en düşük emekli maaşları için bir alt sınır getirmiş ve emeklinin ödediği primler ile ortaya çıkan maaşının bu sınırın altında kalması durumlarda emekli aylığı, otomatik şekilde söz konusu sınıra yuvarlanmaya başlanmıştı.

Başlangıçta küçük bir kesimi içeren bu düzenleme, AKP'nin yüksek enflasyona karşın emekli maaşlarında beklenen artışı gerçekleştirmemesi üzerine milyonlarca emekliyi kapsarken, 2024 yılında açıklanacak zamla birlikte 15 milyonu aşkın emeklinin yaklaşık 8 milyonunun en düşük emekli maaşında hizalanacağı tahmin ediliyor.

mmm7.jpg5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. maddesi ile emeklileri sefalet maaşında eşitleyen AKP, bu uygulama ile 'kök maaş' artışlarını kontrol altında tutarken, arzu ettiği dönemlerde emekliye fiilen hiçbir zam yapmama yoluna gidebiliyor. Son olarak Temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapan hükümet, bu artışı yalnızca 'kök maaşlar' ile sınırlı tutmuş ve fiilen 7 bin 500 lira alan milyonlarca emeklinin aylığında hiçbir artış yaşanmamasına neden olmuştu.

KÖK MAAŞ UYGULAMASINA 'KÖKTEN' ÇÖZÜM GELİYOR

Durum hakkında şikayetini belirten emekliler, mevcut şartlarda 17 bin 2 lira olan asgari ücrete rağmen bazı emeklilerin kök maaşlarının 4 bin 500 lira ile 5 bin lira seviyelerinde olduğunu belirterek, kök aylıklar için bir intibak düzenlemesi yapılması çağrısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından söz konusu düzenlemenin büyük bir soruna neden olduğu kabul edilirken, kulislerden gelen bilgilere göre yarın açıklanması beklenen emekli zammında söz konusu duruma yönelik iyileştirmeler de yer alacak.
mmm2.jpg
Emeklilerin ödedikleri prime göre daha adil maaşlar almasını sağlaması beklenen düzenlemenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yapacağı açıklamaların ardından Meclis'e gelmesi bekleniyor.

DÜŞÜKTEN BAŞLAYIP KADEMELİ BİR ARTIŞ YAPILACAK

Ensonhaber'de yer alan paylaşıma göre; Kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olanların bu rakama tamamlanmasının daha fazla prim ödeyenlere haksızlık içereceği düşünüldüğünden bu konuda farklı açılımların yapılması beklentisi ön plana çıkmış durumda.

mmm3.jpg

Kök aylıklara düşükten başlamak üzere bir artış yapılarak belli bir seviyeye çekilmesi en fazla dillendirilen formüller arasında.

Bu seçeneğe göre de kök aylıklara kademeli olacak bir oransal zam yapılacak, ardından ortaya çıkan yeni kök maaşa yüzde 37,57'lik enflasyon artışı eklenecek.

Etiketler :