Son Dakika: Merkez Bankası'ndan Faiz Artışı Beklentinin Altında Kaldı

Son Dakika: Merkez Bankası'ndan Faiz Artışı Beklentinin Altında Kaldı
Merkez Bankası politika faizini yüzde 17,5 yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı sonrası politika faiz kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre; politika faizi 250 baz puan yükseltilerek yüzde 17,50 oldu.

Merkez Bankası haziran ayında 650 baz puanlık artış yaparak politika faizini yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 15'e çıkarmıştı. Merkez Bankası’nın yılsonuna kadar faizi yüzde 25 seviyesine çıkartacağını öngörüsü hakimdi.

"Dış finansman koşullarında iyileşme" mesajı

Kuruldan yapılan açıklamada, "Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir" ifadesi yine kullanıldı. Yurtdışından para geleceğine dair beklentilere ilişkin ifadeler de kurul kararında yer aldı. Kararda bununla ilgili ise şu cümle dikkat çekti:

"Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır."

Yapılan açıklamanın tam metni ise şu şekilde:

"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Goldman Sachs tahmin yapmayı bıraktı

Haziran ayındaki faiz kararı öncesi Goldman Sachs faizin yüzde 40 çıkarılacağı öngörüsünde bulunmuştu. Kurum 20 Temmuz'daki faiz kararı için tahmin yapmayacaklarını açıkladı. Goldman Sachs, "Türkiye Merkez Bankası faiz oranlarını tahmin etmeyi bırakıyoruz" ifadesi ile kararını açıkladı.

Bank of America Securities Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu haftaki toplantısında 500 baz puana varan faiz artışı beklediğini açıkladı. Enflasyonun gelecek Mayıs ayında yüzde 65 ile zirveyi göreceği tahmin edilen raporda yıl sonu Dolar/TL tahmininin ise 31 olduğu açıklandı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) de TCMB ile ilgili değerlendirmesini paylaştı.

Enstitünün CEEMEA Araştırma Birimi Müdürü Uğraş Ülkü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TCMB'nin Perşembe günü faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,50 seviyesine çekerek 24 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 19'un altında bırakacağını öngörmüştü.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi

Etiketler :