Enflasyon bilmecesi! TÜİK aylıkta ENAG’ı geçti yıllıkta iki kat gerisinde

Son dakika haberi... Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK de ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekonomistlerin yorumları dikkat çekti.

Enflasyon rakamlarında gözler TÜİK ve ENAG'da. ENAG'ın ardından TÜİK'de enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon, ağustos ayında piyasa beklentilerini aşarak yüzde 58,94'e yükseldi. ENAG'ın yüzde 8,59 olarak açıkladığı ağustos ayı enflasyonunu, TÜİK'in yüzde 9,09 olarak açıklaması dikkat çekti.

Ekonomist Şenol Babuşçu TÜİK'in Ağustos ayı rakamlarının ENAG'dan yüksek gelmesi üzerine sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Babuşcu "TÜİK İlk defa ENAG ve İTO’dan Daha Yüksek…" dedi.

Beklentileri aştı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 7,32 artmasını bekliyordu.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi, ağustos ayından geçildi.

TÜİK verilerine göre manşet enflasyon, ağustos ayında yüzde 59'a dayanarak Merkez Bankası'nın yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumundaki yüzde 58'lik yıl sonu enflasyon tahminini şimdiden geride bıraktı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktığı toplantıdaki enflasyon hedefi "gerçekçi" olarak değerlendirilmişti.

ENAG Verileri

ENAG'ın verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ağustos ayında yüzde 8,59 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 128,05 olarak gerçekleşti.

2023 yılı, Ocak-Ağustos dönemi enflasyon oranı ise yüzde 83,96 oldu.

TÜİK Verileri

TÜiK de enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,94, aylık ise yüzde 9,09 oldu.

Yıllık enflasyonda aradaki makasın açıklığı dikkat çekti.

enflasyon2.jpg

enflasyon.jpg

Ekonomistler, ağustos ayında enflasyonun yüzde 7,32 artmasını bekliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ağustos ayında yüzde 9,09 yıllık bazda ise yüzde 56,28 oldu.

enflasyon5.jpg

Temmuz Enflasyonu

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Temmuz ayında yüzde 13,18 artmıştı.

E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı yüzde 122,88 olarak gerçekleşmişti. 2023 yılı, Ocak-Temmuz dönemi enflasyon oranı ise yüzde 69,21 olmuştu.

İstanbul Ticaret Odası da üç gün önce, İstanbul’daki 12 aylık enflasyonu yüzde 74,17 olarak açıklamıştı.

TÜİK verilerine göre Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 47.83 olmuştu. TÜFE aylık bazda ise yüzde 9.49 olarak açıklanmıştı.

TÜİK'ten yapılan açıklamada "TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti" denildi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %8,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %78,51 arttı.

Şimşek'ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aylık 9,09, yıllık yüzde 58,94'luk enflasyon rakamlarına ilişkin, "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız” değerlendirmesini yaptı.

Etiketler :