Önay Alpago'dan Erdoğan'a açık çağrı!

Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programında, 1994-1995 yıllarında Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetlerden sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüten Önay Alpago, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a önemli bir çağrıda bulundu.

Corona virüsün ekonomik yıkımına dikkat çeken Alpago, ekonomik olarak alınması gereken tedbirlerle ilgili taleplerini sıraladı.

Alpago şöyle konuştu:

Turizm gelirleri diye bir geliri bu sene galiba görmeyeceğiz. Bu o kentlerdeki esnafı, geçici ya da kalıcı işçileri ve yan sektörde ne kadar yer varsa hepsini etkileyecek.

 

Bu kriz üretimin düşmesine ve bununla birlikte tüketimin düştüğünü de göreceğiz. Gıda dışında tüketim de üretimle beraber düşecek. Bununla beraber işsizliğin artması da olası. Bu kadar üretim düşecekse, turizm bölgelerinde çalışanların işine son verilme ihtimali doğuyorsa, var olan işsizlik üzerine yeni işsizlik dalgaları gelecek demektir.

 

400 milyar borcumuz var da esas bizim 48 milyon insanımız yoksulluk, 16 milyon insanımız açlık sınırında yaşıyor. Yani nüfusun toplamda 60 milyonu açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Mevcut işsizlerin üstüne yeni işsizler gelirse ne olacak?

 

Cumhurbaşkanına çağrım şudur; Anayasada yazılı olan ve ona sadakat yemini ettiğiniz maddelerden bir tanesinin temel nitelikleri içinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin sosyal devlet olduğu yazıyor. Sosyal devlet ne demektir? Vatandaşının dar gününde sosyal desteklerle önlemler getirebilen devlet demektir. Sosyal devletin özü budur. Her olağanüstü dönemde, olağanüstü tedbirler alındığını gördük biz. Olağanüstü haller, olağanüstü tedbirler, olağanüstü kısıtlamalar... Şimdi de bu olağanüstü durum nedeniyle, bir küresel tehdit hâlini alan virüs nedeniyle, olağanüstü tedbirlerin daha farklı alanlarda alınmasını istiyorum. Olağanüstü tedbirlerin pozitif anlamda da alınabildiğini görsün Türkiye.

Alpago, Erdoğan'a çağrısını şu maddelerle sıraladı:

  1. Saray inşaatlarına son versin
  2. İnsanların büyük bir ilgiyle ve derin bağlılıkla bağlı olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı gösterişli toplantılarına, açılışlarına, binalarının yapımına son versin
  3. Her yerde ve her kuruluşta, özellikle kayyumlu belediyeler başta olmak üzere para saçan, gösteriş yapan, israf içinde olan, bunları itibar kabul eden anlayış sona ersin
  4. Gelebilecek yeni bir işsizler grubu için devlet kendi fonlarından bu insanların kriz süresince karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara destek versin 

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN 

Etiketler :