Nefesler tutuldu, ek zam bugün belli oluyor: Masada hangi oranlar var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte rakamlar...

Nefesler tutuldu, ek zam bugün belli oluyor: Masada hangi oranlar var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte rakamlar...
SGK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ek zam için gözler Kabine Toplantısı'nda çevrildi. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı bugün Kabine Toplantısı sonrası belli olabilir. Mevcutta emekliler yüzde 37,57 oranında zam alacak. Peki emekliye ek zam verilirse masada hangi oranlar var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte konuşulan rakamlar...

Milyonlarca SGK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü hükümetten gelecek ek zam haberinde. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak'ta yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşti. Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı 37,57'de kaldı. Milyonlarca emekli bu nedenle ek zam bekliyor. Beklentiler üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığı ve emekliye ek zam için gözler Kabine Toplantısı’na çevrildi. Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında emekliye ek zam ve SGK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ana gündemiyle toplanıyor. Kabine Toplantısı'nın saat 14.00’te Beştepe’de başlaması bekleniyor.

EMEKLİYE EK ZAM BUGÜN MÜ AÇIKLANACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iyileştirme konusunda yaptığı alternatifli çalışmanın Kabine’de ele alınması ile SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artışın bugün netleşmesi bekleniyor.

8.jpg

EMEKLİYE EK ZAM NE ZAMAN VERİLECEK?

SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yapılacak iyileştirmenin bugün yapılacak Kabine toplantısında netleşmesinin ardından SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile ilgili düzenlemenin Plan Bütçe Komisyonu'nda önergeyle teklife eklenmesi planlanıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenleme yapılması bekleniyor. Yeni yılın ilk Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19:00-19:30 gibi düzenlemenin detaylarını açıklaması bekleniyor.

7.webp

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE EK ZAM MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye zam düzenlemelerin de içinde olacağı yasa teklifini hafta başında Meclis'e sundu. TBMM bugün çalışmalarına başlıyor. Ayrıca bu kanun teklifinin içerisinde asgari ücrette devlet desteğinin 700 TL'ye çıkarılması ile beraber kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenleme de yer alıyor.

Kabine sonrası kesinleşen emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı için rakamlar bu kanun teklifi içerisine konulacak.

EMEKLİYE EK ZAM İÇİN TARİH VERİLDİ

Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı düzenlemeleri Ocak ayının 3. haftasında Meclis gündemine girecek. Bu durumda düzenlemeler 26 Ocak Cuma gününe kadar yasalaşacak.

1.webp

EMEKLİ MAAŞINA EK ZAM İÇİN ORAN BELLİ OLDU MU?

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre ek zam için 1. formül: 2024'ün ilk yarısında enflasyonun yüzde 24 olması bekleniyor. Yani Temmuz zammı SGK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 24, memur emeklilerinde ise yaklaşık yüzde 18,60 olacak. Dolayısıyla Temmuz ayında memur emeklilerinin yüzde 5-6 daha düşük zam alma durumu oluşacak. Bundan dolayı Ocak ayında SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtılacak refah payında bu durumun da dikkate alınacağı bir formül masada bulunuyor.

Bu rakamlar değerlendirildiğinde yüzde 43-45 arasında bir emekli zammı söz konusu olabilir. Emekli kök maaş zammının yüzde 45'e tamamlanması durumunda ise yüzde 7,43 oranında refah payı uygulanmış olacak.

Ek zam için 2. formül: Masadaki en güçlü seçeneklerden bir tanesi de SGK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SGK ve Bağ-Kur'lular memur emeklisi gibi yüzde 49,25 zam alacak. Bu durumda yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN TAHMİN

En düşük emekli maaşı mevcutta 7 bin 500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Etiketler :