Merkez Bankası’ndan Yeşil Işık! 500 ve 1000 TL’lik Banknotlar Geliyor Mu?

Merkez Bankası’ndan Yeşil Işık!  500 ve 1000 TL’lik Banknotlar Geliyor Mu?
Türk lirasının değeri giderek düştü. 200 TL ilk tedavüle girdiğinde değeri yaklaşık 150 dolardı ancak günümüzde 6 dolara kadar düştü. Yeni banknotların tedavüle girmesi kaçınılmaz hale gelirken Merkez Bankası'ndan yeşil ışık yakıldı. Peki 500 ve 1000 TL’lik banknotlar geliyor mu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II'nin tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Karahan, yılın 2. Enflasyon Raporu'nun sunumunun ardından basının sorularını yanıtladı.

fatih-karahan.webp

500 VE 1000 TL'LİK BANKNOTLAR GELİYOR MU?

Karahan, 500 ve 1000 liralık banknotların basılacağına dair şu soru yöneltildi:

"Önümüzdeki dönemde 500 ve 1000 TL'lik banknotlar basılacağı iddia ediliyor. Bununla ilgili de hatta yeni para sayma makinelerinin satışa çıkacağı ile ilgili bir görseller piyasaya çıktı. Sosyal medyada da gündem oldu. Bu konuyla ilgili banknot çalışması özellikle Merkez Bankası'nda var mı? Sizin böyle bir gündemimiz var mı?"

thumbs-b-c-e8d5e0020946af138161d6f99a3d47fd.webp

"GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

Merkez Bankası Başkanı Karahan ise ihtiyaç görülmesi halinde gerekli adımların atılacağının altını çizerek şunları söyledi:

"Paranın kendisi ortada yokken, bunlar ortada yokken bununla uyumlu banknot makinası nasıl oluyor onu bilmiyorum ama genel olarak bu soru tabii önemli bir soru. Üst banknota ihtiyacı olup olmadığı tabii birçok faktöre bağlı. Makroekonomik ve finansal analizlere. Teknik olarak yapılan değerlendirmelere göre biz buna karar veriyoruz, buna göre belirliyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki kupür kompozisyonunu, değişimlerini de dikkate alıyoruz. Bunu dikkatle takip ediyoruz. Bu yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız."

bes-8.jpg