Merkez Bankası'ndan Altına Hücum

Merkez Bankası'ndan Altına Hücum
Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre Türkiye Merkez Bankası bu yılın ilk çeyreğinde dünyada en fazla altın alan merkez bankası oldu.

Merkez Bankası (TCMB) 2024'ün ilk çeyreğinde 30.1 tonla dünyada en fazla altın alımı gerçekleştiren merkez bankası oldu. Türkiye'deki yatırım amaçlı altın külçe ve para alımları ise ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 50 artarak 44 tona çıktı. Yatırım amaçlı yapılan alımlarda da Türkiye dünyada 2. sırada yer aldı

Dünya Altın Konseyi raporuna göre, merkez bankalarının altın alımı ilk çeyrekte 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 290 tona yükseldi. Bu da merkez bankalarının altın alımında şimdiye kadarki en güçlü yıl başlangıcı oldu.

Ülkenin mücevher olarak altın talebi ise ilk çeyrekte 2023'ün aynı çeyreğine göre yüzde 19 artarak 11 tona ulaştı. Bu da 2015'ten beri ülkedeki mücevher talebinde en güçlü ilk çeyrek olarak kayıtlara geçti.

Rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) birinci çeyrek boyunca 30 ton daha satın alarak altın rezervlerini 570 tona çıkardı. Net alımlarda TCMB'yi 27 tonluk alımla Çin Merkez Bankası takip etti. Hindistan Merkez Bankası ise 19 ton ile alımlarda 3. sırada yer aldı.

Bu arada, Londra Külçe Piyasası Birliğine (LBMA) göre, altının ons fiyatı ilk çeyrekte hızlı artışın etkisiyle ortalama 2,070 dolar seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatında geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 artış görüldü.