Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, başta Avrupa olmak üzere resesyon konusunun çok sık gündeme geldiği bir dönemde, resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başta Avrupa olmak üzere resesyon konusunun çok sık gündeme geldiği bir dönemde, resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve yönetim kurulunu ziyaret eden Şahap Kavcıoğlu, ekonomi politikalarının yatırım ve üretim ortamını desteklemek üzere gerçekleştirildiğini belirtirken, günümüzde son 5 yılın ortalamasının altında faiz oranı uygulandığını bildirdi. Sadece kredi faizi değil, mevduat ve tahvilde de düşük oranların geçerli olduğunun altını çizen Kavcıoğlu, politika faizinin yüzde 12, Hazine’nin borçlanma faizinin ise yüzde 9.9 olduğunu bildirdi. Kavcıoğlu, geçen yıl yüzde 23 olan ticari kredi faizinin yüzde 18’e indiğini de belirtti.

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yaptı. 2021 sonundan itibaren uygulanan para politikaları ile makro ihtiyati tedbirlerin, kredi kompozisyonunda TL’nin payını artırdığını aktaran Şahap Kavcıoğlu, “KOBİ, esnaf ve tarım kredileri gibi krediye erişim imkanı daha sınırlı olan müşterilerin uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman imkanına kavuşarak faaliyetlerini sürdürülebilir bir yapıda devam ettirmelerini amaçlıyoruz. Makro ihtiyati politikalarla yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı artırıcı selektif kredi anlayışını uygulamaya başladık” dedi.

ato.webp

Baran: ‘Türkiye zorlu coğrafyada güvenli bir ada’

ATO Başkanı Gürsel Baran, dünya ekonomisinin uzun zamandır sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, Türkiye’nin de ayrıca coğrafyasından kaynaklanan sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Baran, “Türkiye zorlu bir coğrafyada yıllardan beri sorunlarla mücadele ettiği halde ekonomik ve siyasi istikrarını koruyarak, dünyada güvenli bir ada olarak kalmayı başaran bir ülke” ifadelerini kullandı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş döneminde her iki ülke ile de Türkiye’nin arasının iyi olduğuna dikkat çeken Baran, “Türkiye bölgesinin tedarik merkezi olacak kapasite, güç ve imkana sahiptir” şeklinde konuştu.

Etiketler :