Kredi kartında limitler düşürülecek mi? Uzman isim yorumladı

Kredi kartında limitler düşürülecek mi? Uzman isim yorumladı
Hükümetin tüketim talebini kısmak için kullanımını azaltmak istediği kredi kartlarında limitler düşürülecek mi? Prof. Dr. Abdulkadir Develi cevapladı.

Hükümetin tüketim talebini kısmak için kullanımını azaltmak istediği kredi kartlarıyla yılbaşında 346 milyar liralık kredi kartlı alışveriş yapılırken, Temmuz ayında bu rakam 497 milyar liraya yükseldi.

Orta Vadeli Program’da “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadesine yer verildi. Peki kredi kartında limitler düşürülecek mi? Prof. Dr. Abdulkadir Develi cevapladı.

Develi, açıklamasında şunları söyledi:
"TL mevduat hesaplarının daha cazip hale getirilmesi faizin ne kadar yüksek olduğu ile ilişkilidir. Önümüzdeki süreç içerisinde mevduat hesapları ile politika faizinin uyumlu hale geleceği bir yola gidiyoruz. Reel getiri durumu söz konusu olacak.

FAİZLER DAHA DA ARTACAK MI?

Önümüzdeki yıla dair enflasyon beklentisi yüzde 33 civarında. Şu anda yüzde 30 dayız. Önümüzdeki yıl beklenenin altında bir durum söz konusu. Mevduat faizleri şu anda yüzde 40’ları geçti. Bu yılki enflasyonun altında ama önümüzdeki yılın beklenen enflasyonunun üzerinde. Ekonomi yönetimi bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. Beklenen enflasyon ile mevduat faizi arasındaki makasın kapatılması ve mevduat faizi lehine bir durum olabilir. KKM’den çıkış bu noktada hızlanacaktır.

KREDİ KARTI FAİZLERİ, KONUT, ARAÇ KREDİ FAİZLERİNDE DURUM NE OLACAK?

Hepsinde bir artış durumu söz konusu olacaktır. Konutta ilk ev sahibi olanlara dair bir destekleme söz konusu olabilir. Yüzde 140’lık bir artış durumu söz konusu kredi kartı ve tüketici kredilerinde. Enflasyonla mücadelede ana konulardan bir tanesi kredi kartı ve tüketici kredisi hacminin artış ivmesinin azaltılması t emel amaç.

Bankalar bu noktada daha fazla bürokratik işlemler uygulayacak, puanlamada daha hassas olacaklar. Faizlerin arttığından dolayı nakit kullanım avansından, tüketici kredisi olsun, araç kredisi olsun maliyet artışından dolayı talep azalacaktır. Enflasyonda düşüş desteklenmek istenecektir. Araç fiyatları, konuttaki artış engellenmeye çalışacaktır.

İkinci, üçüncü konut alımında yüzde 75’e kadar kredi azaltıldı. Bu ne anlama geliyor? Yatırım amaçlı konut talebini düşürme. Temel konu bu. Burada faizler yüksek olacak, hem de kullanılan kredi oranı konut fiyatına göre çok daha düşük kalacak. Konut fiyatları artışında bir yavaşlama bekleniyor.

Burada maksat ekonominin soğutulması. Talebin mümkün olduğu kadar da azaltılması olarak söyleyebiliriz.

KREDİ KARTLARINDA LİMİT DÜŞÜRÜLMESİ SÖZ KONUSU OLUR MU?

Limit düşürülmesinden ziyade ilave limit aşımına sınırlama getirileceğini düşünüyorum. Enflasyonist süreçte limitlerin korunması bile reel olarak daralma anlamına gelir."

Etiketler :