Kiralara yapılacak zam miktarı belli oldu

Kiralara yapılacak zam miktarı belli oldu
Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte milyonlarca insanı ilgilendiren kiralara yapılabilecek azami zam miktarı da belli oldu.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 15,18 olarak belirlendi. Böylece bu yıl kiralara yapılabilecek en yüksek zam miktarı, mevcut kira bedelinin yüzde 15,18'i kadar olabilecek.

2018 yılına kadar ÜFE bazında hesaplanan kira artış oranları, bu tarihten bu yana TÜFE üzerinden hesaplanmaya başlandı. TÜFE, aralıkta aylık bazda yüzde 0,74 çıkarken ÜFE ise yüzde 0,69'luk bir artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,84 oranında gerçekleşirken, üretici fiyatlarında yüzde 7,36 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 15,18, üretici fiyatları ise yüzde 17,56 oranında arttı.

Yasal kira artış oranı bir yıllık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplandığı için ev sahipleri bu sene yüzde 15,18'in üzerinde bir oranda zam yapamayacaklar. Eğer bu oran aşılırsa, kiracının hukuksal yoldan dava açma hakkı doğuyor.

Etiketler :