İngiltere’de para politikasında da geri adım hazırlığı

İngiltere’de para politikasında da geri adım hazırlığı
İngiltere'de mali politikaların ardından, para politikasında da geri adım olasılığı da konuşulmaya başladı. İngiltere Merkez Bankası’nın niceliksel sıkılaştırmayı ertelemeyi düşündüğü belirtiliyor. Yeni plan sterlinin değer kazanmasını destekliyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre İngiltere Merkez Bankası (BoE), tahvil piyasasında istikrar sağlamak için niceliksel sıkılaştırma olarak da bilinen devlet tahvil satışlarını erteleme kararı alabilir. Kaynak belirtilmeyen haberde, BoE yetkililerinin bu kararı, İngiltere tahvillerinde son haftalarda yaşanan zayıflığı dikkate alarak aldıkları belirtildi.

Banka, halihazırda niceliksel genişleme programı kapsamında satın alınan 838 milyar sterlinlik tahvillerin satışının başlamasını 6 Ekim’den bu yana ertelemişti. FT’nin haberinde son erteleme kararının bankanın para politikası kurulunda oylama yapılmasını gerektirmediği ifade edildi.

Sterlini sallayan vergi planı da rafa kaldırılmıştı

Pazartesi günü de İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt vergi kesintisi planını rafa kaldırmış ve önümüzdeki nisan ayında tüketicilerin artan enerji maliyetlerini üstleneceği mesajını vermişti.

Böylece İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın, finansal piyasalarda çalkantı yaratan ekonomik programının büyük bir bölümünden geri adım atılmış oldu. Truss, mini bütçesinin neden olduğu kaos için özür diledi ancak bir sonraki seçime kadar Muhafazakar Parti’nin başında kalmayı planladığını belirtti.

BBC’ye konuşan Truss, çok ileri gittiğini ve bunun sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi. İngiltere’de düzenlenen bir anket İşçi Partisi’nin Truss’ın Muhafazakar Partisi’nin 36 puan önünde olduğunu gösteriyor.

Etiketler :