İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat! Güvenli Ödeme Sisteminde Açık Var, Kayıt Dışılığı Artırır

İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat! Güvenli Ödeme Sisteminde Açık Var, Kayıt Dışılığı Artırır
İkinci el otomobil sektörüne getirilen güvenli ödeme sistemi kayıt dışılığın önünü açabilri diyen MASFED Başkanı Aydın Erkoç, "Sadece Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş motorlu araç satıcılarının ticaretini kapsayan bu uygulama, kayıt dışılığın önünü açacak, motorlu araç satıcılarının ise cezalandırıldığı bir uygulama olacaktır.” Açıklamalarında bulundu.

İkinci el oto sektörüne getirilen güvenli ödeme sistemi 1 Mayıs’tan itibaren zorunlu hale gelecek. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, getirilen bu sistemde açık olduğunu belirterek “Kayıt dışılığın önünü açabilir.” İfadelerinde bulundu.

automarkt-scaled.jpg

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otoda getirilen güvenli ödeme sisteminin bazı eksiklikleri bulunduğunu söyledi.
Daha önce ihtiyari olarak getirilen güvenli ödeme sisteminin 1 Mayıs’tan itibaren zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Aydın Erkoç, bunun sadece yetki belgesi olan esnafı kapsadığını, vergi ödemeyen, ayaküstü alım satım yapanları kapsamadığını bildirdi.

110320211001249890403.jpg

Sistemin zorunlu hale getirilmesini MASFED olarak desteklediklerini hatırlatan Erkoç, “Ancak sadece Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş motorlu araç satıcılarının ticaretini kapsayan bu uygulama, kayıt dışılığın önünü açacak, motorlu araç satıcılarının ise cezalandırıldığı bir uygulama olacaktır” dedi.
Alıcının satış öncesi kaparo vermesi durumunda, beyan ile sisteme giren tutar arasında farklılık olduğu için işlem yapılamadığını dile getiren Aydın Erkoç, takas durumunda da para alışverişi olmadığı için işlemin gerçekleştirilemediğini bildirdi.
Güvenli ödeme sisteminin alıcı ve satıcının aynı bankada hesabı olması halinde gerçekleştiğine dikkat çeken Erkoç, sistemin merdivenaltı ticaret yapanları da kapsayacak şekilde değiştirilmesi ve mevcut eksikliklerin giderilmesini istedi.