FT seçim ekonomisini yorumladı: Erdoğan harcama çılgınlığına hazırlanıyor

FT seçim ekonomisini yorumladı: Erdoğan harcama çılgınlığına hazırlanıyor
İngiliz Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başta sosyal konut projesi olmak üzere 20 yıllık iktidarı boyunca karşılaştığı en zorlu yarış olacak seçim öncesinde büyük bir harcama çılgınlığına hazırlandığını belirterek, “Bu cömertlik, muhalefet partileri için zorluk yaratıyor” yorumunu yaptı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi büyük bir harcama çılgınlığına hazırlandığını yazdı. Laura Pitel imzasıyla hazırlanan haberde Erdoğan'ın "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal konut projesi" olarak adlandırdığı projeyi açıklamasından bu yana geçen 4 hafta içinde 7 milyonu aşkın kişinin kayıt yaptırdığı belirtilerek, “Söz verilen 500 bin konutun ilk etabının yapımına bu ay içinde başlanacak ve ilk temel tam da Erdoğan kritik seçimlere hazırlanırken atılacak” denildi.

Analizde, analistler ve Türk muhalefet yetkililerinin, düşük gelirli ailelerin konut sahibi olmalarına yardımcı olmayı amaçlayan 50 milyar dolarlık devlet destekli projeyi, Erdoğan'ın neredeyse 20 yıllık iktidarı boyunca karşılaştığı en zorlu yarış olacak seçim öncesinde büyük bir harcama kampanyasının açılış salvolarından biri olarak gördüklerine de dikkat çekildi. Haberde, “Geçen ay açıklanan hükümet harcama planları, Hazine'nin 2022'nin ilk 9 ayında kabaca dengeli bir bütçe yürütürken, yılı yaklaşık 460 milyar TL (25 milyar dolar) açıkla kapatmayı planladığını gösteriyor. Bu rakam gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 3'üne denk geliyor. Bu da büyük bir harcama çılgınlığına işaret ediyor” ifadelerine yer verildi.

‘Mali paketin büyüklüğü beni şaşırtmaz’

Haberde görüşlerine yer verilen King's College London'da finans profesörü olan Gülçin Özkan, "Geçmişte yaptıklarının ötesinde ellerinden gelen her şeyi yapmalarını bekliyorum çünkü bunlar son derece yüksek riskli seçimler. Mali paketin ya da kredi garantilerinin büyüklüğü açısından hiçbir şey beni şaşırtmaz" derken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sosyal konut projesinin seçim yatırımı olduğu iddialarını reddettiği vurgulandı. Kurum, FT'ye verdiği röportajda "Bu, yaklaşan seçimlerle ilgili endişeler ya da düşünceler nedeniyle yaptığımız bir proje değil. Aksine biz her zaman vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını dinledik” dedi. Kurum, dev konut projesinin hükümete ne kadara mal olacağını söylemekten kaçındı ve sadece maliyetin bir kısmının Erdoğan'ın iktidardaki 20 yılı boyunca devleşen ve kendi gelirini yaratan devlet konut kurumu TOKİ tarafından karşılanacağını belirterek, “Hazine de bir miktar destek sağlayacaktır” diye konuştu.

sosyal-konut.jpg

‘Bu cömertlik muhalefet partileri için zorluk yaratıyor’

Haberde, analistlerin önümüzdeki aylarda Erdoğan'ın asgari ücrette bir başka büyük artışın yanı sıra, kamu sektörü maaşlarında artış, emeklilere eşantiyonlar ve tereddüt eden eski destekçilerinin desteğini geri kazanmak için ev ve işyerlerine ucuz krediler açıklamasını beklediklerine de yer verilerek, şöyle denildi:

‘Enflasyonun yükselmemesi mucize olur’

“Bu cömertlik, bir yandan ekonomiyi Erdoğan'dan daha iyi yönetecekleri konusunda halkı ikna etmek, diğer yandan da Erdoğan'ın bol keseden dağıttıklarıyla rekabet etmek zorunda olan Türkiye'deki muhalefet partileri için zorluklar yaratıyor. Muhalefet konut projesini eleştirerek daha önce yapılması gerektiğini, asla gerçekleşmeyeceğini, karşılanamaz ve gerçekçi olmadığını ve Erdoğan'ın inşaat sektöründeki dostlarına fayda sağlamayı amaçladığını iddia etti.”

FT’ye konuşan ekonomist Atilla Yeşilada da, harcama çılgınlığının Erdoğan’ın popülaritesinde "geçici artış" sağlasa bile, bunun enflasyonu ve ithalat talebini artırarak geri tepeceğini belirtti. Yeşilada, “Erdoğan’ın bu kadar para harcamasıyla enflasyonun yükselmemesi ve dövizin sabit kalması mucize olur” dedi.

Etiketler :