Emekli maaş zammı için tarih verildi... Bugün Meclis'e sunulacak... En düşük emekli maaşı 7500 TL olacak

Emekli maaş zammı için tarih verildi... Bugün Meclis'e sunulacak... En düşük emekli maaşı 7500 TL olacak
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Bugün sunacağımız yasa teklifimiz 16 madde. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olacak" dedi. 7.500 TL'nin üstünde emekli maaşı olanlar için bir düzenleme yapılmayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması, geçici işçilere kadro verilmesi ve emekliye verilen bayram ikramiyesinin tutarının 2 bin liraya yükseltilmesini içeren 18 maddelik kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.

Elitaş, "Bu düzenlemeden hem Bağ-Kur, hem SSK'lılar, hem de bu sene emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olmasını planladığımız 2 milyon 250 bin vatandaşımız faydalanacak. EYT kapsamında giren vatandaşlarımızdan yoğunlukla 5 bin 500 TL emekli maaşı alacaklar vardı. Onların da emekli maaşlarının rakamı 7 bin 500 TL'ye çıkmış olacak. Bu çerçevede 15 milyona yakın vatandaşımızın bundan faydalanacağını tahmin ediyoruz. Ama 6 milyona yakın kısım 2 bin liraya yakın bir artıştan faydalanacak. Diğerleri; 7 bin 500 TL altında kim varsa 7 bin 500 TL alacak" dedi.

Elitaş, yasa teklifi ile muharip gazilerin aralarındaki aylık farklılıklarını da çözeceklerini belirterek, "Milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş olan Türk vatandaşları ile Kore Harbi'nde fiilen savaşa katılmış Türk vatandaşlarını ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış Türk vatandaşlarının vefatları nedeniyle eşleri ve çocuklarına bağlanan bir maaş vardı. Bunu da asgari ücretin net tutarında aylık ödeme haline getirmiş oluyoruz" diye konuştu.

GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO İMKANI

Elitaş, geçici işçilerle ilgili düzenlemenin ayrıntılarını da paylaşarak, "Yaklaşık 60 bin civarında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçi var. Bunlardan 6 ay az süreyle çalışanlar vardı. Bir manada 'mevsimlik' diyebileceğimiz işçiler vardı, 6 aydan az çalıştırılıyordu. Yeni bir kanuni düzenlemeyle, ilgili kurum ve kuruluşun ihtiyacı varsa, ilgili bakanlığın izniyle bu kişiler 11 ay 29 gün çalıştırılma imkanını elde etmiş olacaklar. Bir de bu işçilerin çalıştıkları kurumdan kadrolu işçi haline dönebilmesi için onlara bir imtiyaz getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:DHA

Etiketler :