Bomba Sesleri Arasında Altının Önlenemez Yükselişi! Güvenli Limana Hücum

Bomba Sesleri Arasında Altının Önlenemez Yükselişi! Güvenli Limana Hücum
Ortadoğu'daki gelişmeler, ABD'den gelen veriler altın fiyatlarını yukarıya taşıyor. Altın jeopolitik gerilimlere yükselişle tepki veriyor. Kara gün dostu altına dönüş çoktan başladı. Gram altının 2 bin seviyelerine çıkmasını bekleyen analistler altın yatırımcısının acele etmemesini öneriyor.

Yatırımcının gözü altın fiyatlarında. Güvenli liman olarak görülen altın zaman zaman düşüşler yaşasa da yatırımıcının tercihi olmaya devam ediyor.

Ortadoğu'daki gerginlik ve süren savaş altın fiyatlarını nasıl etkileyecek. Bir yandan ABD'den gelen enflasyon ve faiz verileri, altının oynaklığını artırmasına neden oluyor. Altın fiyatları FED etkisiyle biraz gerilese de yatırım uzmanları aceleci davranılmamasını öneriyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sırasında yüzde 10 yükselen altına bu kez Ortadoğu endişesi alım getiriyor. Fed’in faizi yeteri kadar yükselttiği şeklindeki yorumları da altının toparlanmasına fırsat tanıyor.

altin-altin.jpg

İçerisinde bulunduğumuz haftada Ortadoğu’da artan gerilimler sebebiyle oluşan güvenli liman ihtiyacına karşılık veren değerli metaller yukarı yönlü hareketlendi. Jeopolitik riskler döneminde genellikle en iyi yatırım araçlarından biri olarak ortaya çıkan altın İsrail-Hamas savaşında da primini artırdı.

Ortadoğu’daki gerginlik ve buna eşlik eden Fed kanadındaki yumuşayan söylemler ons altına 1 haftada 70 dolar kazanç sağladı. Geçtiğimiz hafta 1.810 dolara kadar gevşeyen fiyatlar birkaç gün içinde yüzde 4 artışla 1.885 direnç seviyesine yaklaştı.

Ortadoğu’da yanan savaş ateşi piyasalar tarafından yakından takip edilirken güvenli liman arayışında altın ve ABD tahvilleri öne çıktı. Altın fiyatlarının gelişimi bir süre İsrail ve Hamas arasındaki olayların yaygınlık durumu ile ABD tahvil faizlerinin seyrine bağlı olacak.

altin-001.jpg

NEDEN YÜKSELDİ?

Altın jeopolitik gerilimlere yükselişle tepki veriyor. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar jeopolitik riskleri tetikledi. Bu durum altının ons fiyatını 1.810 dolar seviyesinden 1.880 doların üzerine kadar taşıdı.
İsrail ile Hamas arasındaki olayların İran ve Suriye gibi diğer bölge ülkelerine taşması halinde artacak gerginlik altın fiyatlarını daha da besleyebilir.

Altın fiyatını yukarı çeken bir diğer gelişme, ABD tahvil bono faizlerindeki düşüştü.
Eylül ayı için merakla beklenen ABD enflasyon verisi belli oldu. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttı. Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 3,7 olan enflasyon artış hızının yüzde 3,6'ya ineceği yönündeydi.
Tüm bu gelişmelerin güvenli liman olan altının seyrini yukarıya taşıması bekleniyor.

Altın fiyatları cephesinde İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Gram altın fiyatı ons destekli dalgalanmalarını sürdürürken, çeyrek altın 2.840 liradan, Cumhuriyet altını 11.362 liradan işlem görüyor.

Piyasa uzmanları "Orta Doğu'da hafta sonu itibarıyla yaşanan savaşın jeopolitik riskleri tırmandırmasıyla birlikte altın fiyatları haftaya yükselişle başlamıştı. Savaşın hala sürmesi ve Orta Doğu'daki gerilim, güvenli liman olan altına talebi artırıyor. Bu durum da altın fiyatları tarafındaki yükselişi destekliyor. Öte yandan Fed üyelerinden gelen mesajlarla tahvil faizleri de geriliyor. Bu harekette ons altın fiyatını destekleyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor" diyerek altın yatırımcısının aceleci davranmamasını öneriyor.

altin.jpg

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

GRAM ALTIN
ALIŞ 1.676,86
SATIŞ 1.677,12

ÇEYREK ALTIN
ALIŞ 2.844,00
SATIŞ 2.883,00

CUMHURİYET ALTINI
ALIŞ 11.376,00
SATIŞ 11.487,00

YARIM ALTIN
ALIŞ 5.705,00
SATIŞ 5.766,00

ONS ALTIN
ALIŞ 1.877,22
SATIŞ 1.877,51

Etiketler :