Bakanlıktan Altın Yatırımcılarını Üzen Haber

Bakanlıktan Altın Yatırımcılarını Üzen Haber
Maliye Bakanlığı altın yatırımcılarına ağır darbe vurdu. Sektörde bazı kısıtlamalara gidildi.

Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biri olan altın da yeni dönem başlıyor. Altın işi yapan ve yatırımlarını altın üzerine yapanlara üzücü haber Maliye Bakanlığı tarafından verildi. Türkiye'de cari açığın büyük bir bölümünü oluşturan işlenmemiş altın ithalatı, Ağustos verilerinin açıklanmasıyla birlikte 2023 yılında toplam 22 milyar 776 milyon liraya ulaştı. Özel sektördeki altın ithalatına yönelik talebin önüne geçebilmek içinse geçtiğimiz aylarda atılan adımlarla start verilmiş olmasına karşın, verilerin beklenenden yüksek gelmesi yeni kısıtlamalara gidilmesine neden oldu.

KISITLAMA GETİRİLDİ

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Altın İthalatı İle İlgili Düzenlemeler" adı altında sektörü dengede tutmak için bazı kısıtlamalara gidildi. Hazine ve Maliye Bakanlığının ikinci bir kararına kadar üye bazında kota uygulanacağının bildirildiği anımsatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda aldığı karar ile gram altından düşük seviyedeki altın üretimlerini kaldırırken, gram altın üretimine de kota getirmişti. Söz konusu uygulama altın üretim maliyetlerinde artışa neden olmuş ve gösterge kur ve piyasa fiyatları arasında önemli bir makas oluşmasına neden olmuştu.

SEKTÖR AĞIR DARBE ALACAK

Alınan kısıtlama kararlarının ardından Dünya'ya konuşan; sektör temsilcileri getirilen bu kararla zincir altın ithalatının ve mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının daha zor hale geleceği ve bunun da kota ve ek vergi uygulanmayan Avrupa’dan tamamlanmış ürün ithalatını artırabileceği endişesi taşıyor. Sektör temsilcileri kararla ilgili olarak ayrıca, “Mücevher üretimi yapan sektör bu karardan etkilenir, Avrupa’dan ithalatın önü açılır bu da üretimi vurur” açıklamasını yaptı.

Etiketler :