Asıl Zam Dalgası Şimdi Geliyor! Akaryakıt Zammından Sonra Fiyat Artışları Kaçınılmaz...

Asıl Zam Dalgası Şimdi Geliyor! Akaryakıt Zammından Sonra Fiyat Artışları Kaçınılmaz...
Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Sinan Öncel, son vergi zamlarının ardından maliyet ve talep enflasyonu nedeniyle zamların kaçınılmaz olacağını söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla talep enflasyonunun yanı sıra maliyetlere bağlı fiyat artışları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kullandı.

BMD'den yapılan açıklamada, Derneğin, üyeleri ile yaptığı haziran ayı anketinin sonuçları paylaşıldı. Buna göre, organize perakende, hem adet satışlarında hem de ciroda en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor.

Öncel, mevcut tablonun ilk bakışta organize perakende açısından parlak gibi göründüğünü ancak olayın bir kısır döngüye dönüşmesinin sektörü endişelendirdiğini ifade etti.

Sektör açısından isabetli bir analiz yapabilmek için cirodan çok ürünleri olan mal veya hizmetteki adet satışlarını dikkate aldıklarını aktaran Öncel, şunları kaydetti:

"Adet satışlarında son 3 aydır yükselen bir grafik var. Hazirandan hazirana baktığımızda ise üye markalarımızın yüzde 80'inin adet satışlarında artış görünüyor. Yıllık ölçekte ortalamada yüzde 10 ila yüzde 25 arasında bir adet artışından söz edebiliriz.

Piyasada mevcut talep enflasyonuna dikkati çeken Öncel, "Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerde önemli artışlar oldu. Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla talep enflasyonunun yanı sıra maliyetlere bağlı fiyat artışları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağız. Bu kısır döngüyü bir şekilde kırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 20 Zam Kaçınılmaz

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı da, motorinin litresinin 26 TL seviyesinden 33 TL’ye çıkmasının bu hafta itibarıyla yaş sebze ve meyve ile kuru gıda fiyatlarında en az yüzde 20 oranında artışa yol açacağına işaret etti.

Etiketler :