Asgari ücret, memur ve emekli zammında konuşulan son rakamlar belli oldu

Asgari ücret, memur ve emekli zammında konuşulan son rakamlar belli oldu
Milyonlarca çalışan asgari ücrete ne kadar artış yapılacağını merak ediyor. Emeklilerin gözü Ekim'de açılacak Meclis'te... Emekliler Meclis açılınca emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılmasını bekliyor. En düşük emekli maaşı için çalışmalar sürüyor. Peki asgari ücret, memur ve emekli zammı ne kadar olacak? İşte masadaki son rakamlar...

Milyonlarca emekli en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını merak ediyor. Peki yeni dönemde ücret artışı ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ARTIŞ YAPILACAK? YENİ RAKAMI AÇIKLADI

Milliyet.com.tr'ye konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Son açıklanan verilere baktığımızda yılın ikinci altı aylık dönemi için 42-43 civarı enflasyon farkı oluşacağını düşünüyorum. Enflasyonun üzerine refah payı artışı olacaktır. Böylelikle asgari ücrete yüzde 50 artış olacaktır. Asgari ücretin 17 bin 104 lira seviyelerine geleceği kanaatindeyim.

Asgari ücret düzenlemesinde bundan önceki dönemden farklı olarak 6 ayda bir zam uygulaması 2024 yılı itibarıyla sonlanacaktır. Belirlenecek olan asgari ücret 2024 yılı boyunca uygulanacak olan asgari ücret olacaktır.

MEMURLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memurlara yaklaşık yüzde 50 civarında bir enflasyon artışı ve toplu sözleşme zammını üst üste koyduğumuzda bu minvalde bir artış olacağını düşünüyoruz. En düşük memur maaşı 33 bin 25 TL seviyelerine gelecektir. Yüzde 50 artış memurların geneli için öngörülüyor diyebiliriz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN KONUŞULAN RAKAM

Emeklilere de yüzde 50 artış olacağı kanaatindeyim. Refah payı eklendiğinde 7500 TL olan en düşük emekli maaşı 11 bin 250 TL seviyesine ulaşacaktır.

En düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL’den, 14 bin 814 TL seviyesine gelecektir.

EMEKLİYE DÜZENLEME NE ZAMAN OLACAK?

Burada iki seçenek var. Cumhuriyetin 100. yılında ikramiye verilmesi şeklinde. İkinci olarak en düşük emekli maaşının artırılması şeklindedir. Kök maaşa göre zam yapıldığında 7500 TL’nin altında kalan emekliler oldu. Bu kesim ücret artışından yararlanamayarak en düşük maaşı almaya devam etti.

Bu kesimin çok yoğun bir talebi var. En düşük maaşı alanlar emeklilerin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan bir kesim. Ancak bu talebin karşılanması bütçede sapmalara yol açacaktır. Bence 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100 yılı hasebiyle emeklilere ikramiye verileceği esas artışın ocak ayına sarkacağı kanaatindeyim.

Ara dönemde en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseltilse bile yılbaşı itibarıyla yeniden maaşlara artış yapılması ihtiyacı doğacak. Bu en düşük emekli maaşının yılbaşında tekrardan artarak 15 bin TL seviyelerine gelmesi demek. Bu bütçede çok karşılık bulmayacak bir rakamdır. Bence ilk etapta ikramiye verilecek esas zammın da ocak döneminde yapılacağı kanaatindeyim.

ORANSAL ZAM MI, SEYYANEN ZAM MI YAPILACAK?

Yılbaşında yapılacak zam en düşük emekli maaşını belirleyecektir. Daha önceki dönemlerde enflasyon üstüne refah artışı yapılarak zamlarda en düşük emekli maaşı da ayrıca belirtilirdi. Maaşlara şu kadar zam, en düşük emekli maaşı da şu kadar oldu denilirdi. Temmuz ayında en düşük emekli maaşına artış olmadığı için maaşlar piyasa gerçeklerinin altında kaldı.

Yeni dönemde kök maaş polemiği ortadan kalkacaktır ve yeni dönemde maaş 11 bin TL 250 TL olacaktır. Emeklilere oransal artış olacak. Bunun dışında kalan tüm emekliler için yine alt sınır belirlenecektir. Şu anda 7500 TL lan alt sınırın 11 bin 250 TL’ye yükseleceği kanaatindeyim.”

Etiketler :